Jakub Čech: Dílčí změny k lepšímu se v Prostějově odehrávají

Mladý student práv, politický aktivista, novinář a člověk, kterému není jedno jak město zachází s majetkem. Tak by se dal popsat Jakub Čech, který se angažoval zejména v získávání přístupu k informacím.

Foto: FB Městská kina Uherské Hradiště

Začneme zřejmě trochu ze široka a mnoho lidí už tyto informace pravděpodobně ví, ale přesto se zeptám. Co Vás přimělo začít se více zajímat o politickou situaci? Byla to nějaká konkrétní kauza, událost, nebo jen zvědavost?

Je to jednoduché: všímal jsem si svého okolí tak jako každý jiný. Jen jsem o věcech možná kritičtěji přemýšlel, a snažil se hledat kořeny problémů města v komunální politice. A když jsem začal chodit na zastupitelstva, abych jenom nespoléhal na informace v novinách nebo z doslechu, zjistil jsem, že je to všechno ještě horší, než jsem si představoval. Amatérismus a arogance Pišťákova vedení Prostějova mi připadaly neskutečné.

Většina kauz, na které jste poukazoval nakonec dopadla ve Váš prospěch a věci se opravdu daly do pohybu. Dalo by se říci, že by se před Vámi měli mít politici na pozoru a snažit se mít s Vámi dobré vztahy? :) 

Ne vždy bylo rozhodnuto v můj prospěch. Někdy byly úřady pod tlakem a někdy jsem se pletl. Musím ale říct, že i když mi třeba nebylo dáno za pravdu, tak jsem těmito aktivitami získal cenné zkušenosti. Občas jsem slyšel, hlavně od starších lidí, že bych se měl radši učit než „kontrolovat politiky“. Jenže právě tím jsem se toho hodně naučil, jak v oboru práva, tak třeba novinařiny. Víc než kdybych si listoval v učebnicích ze školy, a ruku na srdce – kdo ze středoškoláků to dělá?

Pokud jde o Vaši otázku, jestli by měli politici se mnou mít dobré vztahy – pragmaticky by to smysl dávalo. Jen to mnozí měli problém pochopit.


 Foto: Bob Pacholík

Věřím, že je těžké ustát tlak, který na Vás byl během posledních let vytvářen ze strany konfrontovaných politiků. Popravdě obdivuji, s jakým klidem jste to vždycky bral, nebo to tak jen vypadalo?

Já byl od malička zvyklý, že politici volají domů, co jsem to škaredého kde řekl, a aby se mnou rodiče něco dělali. Těžké to ale bylo hlavně kvůli okolí – jednak kvůli rodině, na kterou různé tlaky doléhaly, a třeba i kvůli škole, kam se někteří papaláši nerozpakovali pravidelně volat a snažili se mě touto cestou zastrašovat. Důležité je se tím nenechat ovlivnit, protože přesně to oni chtějí. Ale upřímně řečeno, není to vždy jednoduché a na člověku se to podepíše.

Vaše iniciativa prý zásadním způsobem ovlivnila i Vaši rodinu, je to pravda? A pokud ano, jak se na to díváte s odstupem času?

Lidé z větších měst si vůbec nedovedou představit, co hrozí, když se člověk vymezí proti politickému vedení svého města. Že možností, jak lidi šikanovat, je spousta. To, že můj otec byl připraven o práci, nemělo mít ani tak sankční význam pro něj, ale hlavně odstrašující pro ostatní – aby každý pochopil, že neradno kritizovat vrchnost, a pokud si to někdo dovolí, znamená to problém pro celou rodinu. Je třeba si říct, že okruh lidí, na koho můžou dosáhnout je velký, to nejsou jen zaměstnanci města, ale všech městských a krajských škol, dalších organizací (kulturní instituce, domovy pro seniory) i na město napojené firmy. V Prostějově bývalo zvykem i to, že jeden z nejvyšších představitelů města volal do soukromé firmy nezávislé na městě a žádal, aby vyhodili nepohodlného člověka, který tam po léta pracoval.

A nejde jen o práci – stát se může leccos jiného, oni se umí pomstít jinak. Třeba vám budou dělat problémy při vyřizování stavebního povolení, zatímco jiným, přátelům šéfa stavebního úřadu a radničních politiků se dovolí prakticky cokoliv.

Musí být těžké ve Vašem věku komunikovat s vedením města o vážných a důležitých informacích. Setkal jste se často s nepochopením a bagatelizováním svých dotazů? Co nejhoršího jste si vyslechl?  

Já s nimi do osobních konfrontací příliš často nevstupoval. Osobně vám může říct kdokoliv cokoliv, a nedoložíte nic. Bagatelizování byl jeden z hlavních nástrojů – „no tak se tam někde porušil nějaký paragraf, no a co, řešíte kraviny“. Jinak si většinou asi dávali pozor, jak o mně veřejně mluvili, koneckonců na špinavou práci mají své lidi – Prostějovský Večerník, který je jejich propagandistickým plátkem a jeho hlavního redaktora Kadlece, který se topí v exekucích, a tak rád napíše, co řeknou. Snad jen náměstek Fišer mě označil za udavače, za což dostal pokutu, a advokát Šťastný pro změnu za bonzáka, za což jsem mu zařídil výtku od České advokátní komory. Politici si nemůžou zvykat, že budou občany veřejně urážet jenom protože upozorňují na jejich pochybení.

Foto: FB Nadace OSF

Za ty roky co se aktivně, a nutno podotknout že velmi úspěšně, snažíte o svobodný přístup k informacím, vidíte nějaký pokrok ze strany města a úředníků?

Myslím, že se magistrát v tomto částečně profesionalizoval, koneckonců dostal, nejen ode mě, spoustu lekcí… Přesto: když je politický pokyn informaci neposkytnout, tak se píšou rozsáhlé elaboráty, proč nejde dokument poslat, místo aby se zveřejnil. Z poslední doby mi nejvíce utkvělo v paměti rozhodnutí magistrátu v kauze sexuálního obtěžování ze strany šéfa stavebního úřadu Jana Košťála. Žádal jsem o zaslání vytýkacího dopisu, kde tajemnice magistrátu konstatuje Košťálova manažerská pochybení, pokud jde o jeho chování k podřízeným. Nejprve mi to právní oddělení magistrátu nechtělo dát vůbec, to jim zrušil krajský úřad. Následně mi poslali podrobné zdůvodnění, že podle GDPR požívají zvýšené ochrany údaje týkající se sexuální orientace osob, a kdyby mi poslali celé znění vytýkacího dopisu, bude z toho jeho orientace patrná. Čekal jsem leccos, ale že je v tomto kontextu napadne aplikovat toto ustanovení, to mě opravdu nenapadlo. Ale už jsem se dál neodvolával, protože to podstatné jsem od magistrátu dostal. Nikdy jsem nechtěl „prudit“ samoúčelně, jak mi bylo mnohými předhazováno.

Jak byste zhodnotil aktuální politickou situaci v Prostějově? Můžeme se těšit na lepší časy?

V Prostějově vládne ta stejná parta už léta. Šestnáct let tu byla velká koalice ČSSD + ODS, což byl sám o sobě velmi škodlivý fenomén. Pak mezi léty 2014–2018 byla ODS nahrazena svým útržkem, hnutím Pévéčko, a komunisty, kteří do té doby byli formálně v opozici. No a poslední dva roky nám kromě ČSSD a obou ODS (ODS + Pévéčko) vládne hnutí ANO. Ale v zásadě to jsou stejní lidé, pokud jde o přístupy, jak dělají politiku. Trefně je označil v jedné grafice spolek Prostor – „všichni Černoškovi muži“.

Třeba nynější první náměstek primátora Pospíšil se před pár lety postaral o to, aby městu byla způsobena škoda dvanáct milionů v kauze Mubea. A zajímá to teď někoho? Pospíšil, jehož celá politická cesta, z KSČ přes pravicové strany až po marketingové hnutí Pévéčko, je ukázkou totální amorálnosti a bezhodnotového kariérismu, vládne dál, a ještě má na starosti správu městského majetku.

Samozřejmě dílčí změny se odehrávají. Řekl bych, že současné vedení města má aspoň elementární respekt vůči názorům obyvatel oproti dobám „za Pišťáka“. Důkazem jsou třeba nedávné petice: za regulaci zábavní pyrotechniky nebo proti používání glyfosátu. Vyhlášku o petardách sice udělali neskutečně hloupě, u glyfosátu taky jasně neřekli, co se bude dít, ale je to prostě posun. Minimálně ANO a lidé ve vedení města jako je náměstkyně Sokolová prostě sledují, co si lidé myslí a svou politiku přizpůsobí tomu, co si přečtou na Prostějovu bez cenzury. Ale stejně jim to trvalo, třeba s tím glyfosátem. Vědomě roky tolerovali ohrožování zdraví nejen psů a koček, ale i malých dětí, když byla chemicky stříkána dětská hřiště. Byl jsem teď na posledním zastupitelstvu a primátor Jura taky pochytil manýry svých předchůdců, pokud jde o aroganci moci. Jednání řídí snad i hůř než jeho předchůdkyně Rašková.

Každopádně více než nehospodárné kroky nebo úroveň zdejší politické kultury mě mrzí, když jdu po městě a vidím výsledky řádění této party. Ať se každý podívá třeba na zahrádku Národního domu, jak ji totálně zničili. Ať si každý připomene, jak dopadly jezdecké kasárny nebo koupaliště za velodromem, kde byly pokáceny desítky stromů kvůli projektu oligarchy Černoška, kterému politické osazenstvo radnice oddaně slouží.

Pořád se město řídí nekoncepčně, nesmyslně a stále se dějí takové devastace veřejného prostoru, jako můžeme pozorovat třeba na ulici J. B. Pecky u Starorežné. Soukromá firma si řekla o půlku ulice, tak ji dostala a ohradila. Co na tom, že směnu pozemků nedoporučila většina radničních úředníků, že to znamená dopravní problémy v lokalitě i úbytek zeleně. Místo, kde důchodkyně sedávaly s pejsky u stromu v trávě a povídaly si, je zničeno. Kšefty jistých politiků mají před veřejným zájmem v Prostějově stále přednost.


Foto: FB Městská kina Uherské Hradiště

Na čem v současnosti pracujete a co plánujete dál? Chcete se sám v budoucnosti nějakým způsobem angažovat v politice a pokusit se tak o pozitivní změny?

Postupem času jsem zjišťoval, že v mnoha ohledech je právo zajímavější než politika. Po maturitě jsem začal studovat právnickou fakultu. Viděl jsem „kvalitu“ některých advokátů, tak jsem si říkal, že bych se o práva taky mohl pokusit. Takže se teď věnuji hlavně studiu, plus mám i práci v oboru. Do politiky se v nebližší době nechystám, ale člověk nikdy neví, jaké se v životě objeví příležitosti.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit


INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit