Nástřiky karcinogenními chemikáliemi ve školách byly zastaveny

Nástřiky nařídil primátor Statutárního města Prostějova k ochraně proti šíření COVID-19 ve školách v únoru 2021. Po reakcích odborné i laické veřejnosti jejich provádění zastavil. TiO2 je ECHA zařazen mezi potenciální karcinogeny. Proti nástřikům zorganizovali rodiče dětí petici. Vedení města dosud požadavkům petice nevyhovělo.

Foto zdroj: prostejov.eu

Stanovisko SZÚ, které si na podnět zastupitele Aleše Matyáška vyžádala Krajská hygienická stanice pro Olomoucký kraj obsahuje kromě odborného hodnocení současné úrovně znalostí o účincích i rizicích přípravků na bázi TiO2, také doporučení, jak postupovat dále. Pokud SZÚ i KHS zdůrazňují princip předběžné opatrnosti, je použití podobných přípravků ve školských zařízeních nepřípustné.

Na základě stanoviska vyzval pan Matyášek primátora k neprodlenému odstranění nástřiků dle doporučení SZÚ.

Předseda prostějovského zastupitelského klubu Na rovinu! obdržel odborné stanovisko k provádění nástřiků oxidu titaničitého (TiO2) ve školách, které zpracoval na žádost Krajské hygienické stanice pro Olomoucký kraj (KHS) Státní zdravotní ústav v Praze (SZÚ). SZÚ předkládá doporučení, která opírá o rozsáhlou rešerši studií, upozorňující na rizika toxicity nanočástic TiO2 v řadě směrů a konstatuje, že „publikované výsledky řady studií o působení nanočástic TiO2 opravňují minimálně k předběžné opatrnosti.“

K nástřikům ve školských zařízeních v Prostějově SZÚ především podotýká, že nezaručují ochranu proti přenosu infekčních nemocí. Ohledně zdravotních rizik sděluje, že se sice nejedná o akutní ohrožení zdraví uživatelů prostor, kde byl nástřik proveden, ale v případě aplikací ve školních a předškolních zařízeních doporučuje použít právě princip předběžné opatrnosti. SZÚ dále upozorňuje, že nástřiky mohou způsobit kontaminaci nano částicemi TiO2 všech výrobků a vybavení (podlahy, hračky atd.) a doporučuje zvláště v předškolních zařízeních výměnu koberců, rohoží, důkladnou očistu hraček a přeprání tkanin. Podle SZÚ nelze souhlasit s aplikací přípravku SmartCoat na lavice, stolky a plochy s maximální mírou otěru. SZÚ kategoricky odmítl dokumentaci, kterou předložil dodavatel nástřiků ve školách jako neprůkaznou, účelovou a nereflektující aktuální úroveň poznání. Ohledně hodnocení zdravotních rizik SZÚ zdůrazňuje, že dosud není dostatek odborných podkladů, a proto „nelze hodnocení zdravotních rizik zpracovat.“ V prostějovských základních a mateřských školách tak byly aplikované nástřiky, jejichž ochranný účinek proti Covid-19 nelze zaručit a jejichž zdravotní účinky nelze ověřit. „Dokument jsem zaslal primátorovi s výzvou k neprodlenému odstranění nástřiků na plochách, s nimiž přichází žáci do těsného kontaktu, a respektování dalších doporučení SZÚ“ uzavírá předseda klubu Aleš Matyášek.

Nástřiky na bázi TiO2 ve školách nařídil primátor v únoru a po protestech z řad odborné i laické veřejnosti jejich aplikaci zastavil. Celkem jsou v 5 základních a 5 mateřských školách. Dosud radnice jejich odstranění odmítala, když tvrdila, že dodavatel doložil jejich nezávadnost a účinnost.  



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit