Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce již tento víkend

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

V centru pozornosti a jako hlavní partner festivalu bude Olomoucký tvarůžek z Loštic, který je už téměř 150 let součástí kulinárního světa. „Olomoucké tvarůžky jako jediný původní český sýr jsou neodmyslitelnou součástí nejen tradiční tuzemské kuchyně, ale díky svým ojedinělým vlastnostem patří i do současné moderní gastronomie. Jsem velmi rád, že můžeme dát ochutnat, ve spolupráci s městem Olomouc, tento gastronomický poklad z našeho regionu tisícům návštěvníků z celého Česka i dalších zemí,“ uvedl Leoš Kalandra, Vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.

Olomoucké tvarůžky návštěvníci ochutnají v úpravě pro teplou i studenou kuchyni, mohou si zakoupit tvarůžkové produkty nebo dobroty z tvarůžků, suvenýry nebo si odnést speciální tvarůžkový dukát. Za návštěvu bude stát i stánek Muzea Olomouckých tvarůžků, které je jediné muzeum takového typu v České republice.


TVARŮŽKOVÁ ZAJÍMAVOST: Olomoucké tvarůžky jsou zrající stolní sýr, vyrábějí se z netučného tvarohu, který po zformování do typických koleček, věnečků, tyčinek nebo kousků zraje po dobu několika týdnů.

Jedním z vrcholů festivalu bude soutěž o titul Tvarůžkový král 2024. Šest šéfkuchařů z Olomouce a okolí se utká v kulinářské show a předvede své originální recepty s Olomouckými tvarůžky. „Každý ze soutěžících kuchařů uvaří v rámci zábavné cooking show vlastní tvarůžkový recept, který budou moci návštěvníci ochutnat v prodejních stáncích. Poté vyberou kuchaře, od kterého jim nejvíce chutnalo a označí jej v hlasovacím lístku. A pokud svým hlasem rozhodnou o tom nejlepším, vyhrají víkendový pobyt v Olomouci,“ přibližuje Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu města Olomouc.

Kromě kuchařské show a pestré palety tvarůžkových pochutin festival nabídne více než sedm desítek prodejců, piva z místních minipivovarů, rozmanité krajové speciality a další řemeslné produkty v téměř 35 stáncích. Gastronomickou část doplní bohatý doprovodný program zahrnující vystoupení hudebních hvězd a folklorních souborů, divadelní představení, klauniádu nebo fireshow. Pro malé návštěvníky jsou nachystány dílničky a malování na obličej.


TVARŮŽKOVÁ ZAJÍMAVOST: Díky nízkému obsahu tuku a vysokému obsahu bílkovin jsou Olomoucké tvarůžky vhodné pro všechny, kteří chtějí zdravě a chutně jíst.

Loňský festival navštívilo téměř 20 000 lidí a prodalo se víc něž 7 tun Olomouckých tvarůžků nebo kulinářských dobrot z nich připravených. „Festival je skvělou příležitostí k ochutnávce netradičních a rozličných tvarůžkových specialit v nejrůznějších variantách a zároveň inspirací pro vlastní kulinářské pokusy,“ doplnil na závěr Leoš Kalandra.

Organizátorem festivalu je Odbor kultury a cestovního ruchu statutárního města Olomouce. Hlavními partnery 7. ročníku akce jsou společnost A.W. spol. s r.o., spolek Moravská cesta a Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu. Podrobné informace jsou na: https://tvaruzkovyfestival.olomouc.eu/

O společnosti A. W. spol. s r. o

Výroba Olomoucký tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné společnosti A. W. spol. s r. o získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897 a do roku 1914 se stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1930 byla realizována velká přestavba a rozšíření tvarůžkárny na moderní výrobnu pod vedením Karla Pivného (zeť Aloise Wesselse).

V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu. V roce 2014 bylo otevřeno nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích jako jediné muzeum svého typu v České republice.

V současné době společnost A. W. spol. s r. o zaměstnává okolo 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách a provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě.

Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu a jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a typickou vůni. Při jejich výrobě se nepoužívají žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory, takž se hodí i pro bezlepkovou dietu. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Olomoucké tvarůžky jsou jediný původní český sýr a jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit