Manželé Gregorovi: Včelaření byl náš dlouholetý sen

Včelařství je jeden z nejstarších oborů lidské činnosti. Chov včel je u nás kvůli industriální ekologické zátěži jedinou možností jak udržet včely v přírodě a chránit tak celý ekosystém před kolapsem. Manželé Gregorovi z Určic se včelařením zabývají již deset let. Produkují nejen kvalitní med, ale také se snaží propagovat znalosti o včelaření ve školách.

Jak jste se ke včelaření dostali? 

Vždy jsme obdivovali umění starých a zkušených včelařů, jednak pro jejich „životní zkušenost“ a zároveň pro jejich znalost přírody. Nicméně prakticky jsme začali včelařit před cca 10 lety. Tomu předcházelo několikaleté studování a nabírání teoretických znalostí, což se nám při pořízení prvních úlů rozhodně vyplatilo. Živit se však jen včelařením v České republice nejde. Každý včelař, i s velkým množstvím včelstev, má ještě další výdělečnou činnost jako je prodej včelařských potřeb, výrobu včelích úlů, výrobu a prodej včelí kosmetiky nebo něco úplně jiného :) Proto ani my se včelařením přímo neživíme, ale i při počtu v řádu stovek včelstev je to náš obrovský rodinný koníček.


Už Albert Einstein pronesl: "Pokud by z planety Země zmizely včely, zbývaly by lidstvu už jen pouhé čtyři roky života."


Včelaření je jednoznačně náročné, co byste nám o něm mohli říct? Jaká jsou úskalí při péči o včelky?

Včelaření je jednoznačně krásné, až na druhém místě náročné. Včelařský rok začíná na jaře, kdy se probouzí příroda a my můžeme vidět první včelky na květech sněženek, krokusů nebo bledulí. Včelstva se začínají velmi rychle rozvíjet, a to až do letního slunovratu, kdy je v úlu až 50 tisíc včel. Začátek rozkvětu přírody znamená i začátek snůšky medu. V tomto období zvětšujeme úly, aby měly včely kam nosit nektar, který následně přemění v med. Po odkvětu ovocných stromů a jarních květin následuje medobraní, tzn. plné plásty vytočíme v medometu (zbavíme je medu) a prázdné ihned vracíme zpátky do úlu, aby měly včelky kam ukládat další nektar z lip, ostružin, malin a především tmavý med z lesa. Včelstva máme na kočovných paletách, což nám umožňuje je přemisťovat tam, kde zrovna něco kvete a tím zajišťujeme včelkám lepší a různorodější pastvu. V polovině července dochází k druhému a poslednímu medobraní a následuje krmení. Každému včelstvu dáváme cukrovou vodu z 20kg cukru, aby zdárně přežilo dlouhou zimu. Na podzim, kdy již není v úlech med určený pro lidskou konzumaci, začínáme s léčením proti různým nemocem, bez kterého by žádné včelstvo nepřežilo. Jen tak pro zajímavost, věděli jste, že během jara a léta se včelky dožijí věku 6-8 týdnů, zatímco včely, které musí přežít zimu, se dožijí i 9 měsíců? Nebo že jedna včelka donese jednu kávovou lžičku medu za celý svůj život?

Jaké druhy medu aktuálně máte? V čem se liší?

Z naší produkce vychází zpravidla tři druhy medu každý rok. Jarní med květový nám včelky vyrobí jako první, a to ze všeho, co z jara kvete. Osobně ho máme nejraději. Část tohoto jarního medu dále zpracováváme na med pastovaný. A to tak, že jej po určitou dobu v určitých časových intervalech mícháme bez přístupu vzduchu. Pastovaný med neobsahuje žádnou další ingredienci, jak si mnozí myslí. Tento med má pak pastovou / krémovou konzistenci a je tedy vhodný na pečivo, ze kterého neztéká. V poslední době se tento druh těší čím dál větší oblibě. Třetím produktem je med lesní, který je znatelně tmavší a z velké části nepochází z květů, ale z medovice, kterou v lesích vytváří některé druhy puklic a červců.

V posledních letech se stále více ukazuje, že včely je potřeba chránit a starat se o ně. Co podle Vás mohou lidé dělat aby jim pomohli?

Pokud tedy nehodláte zrovna začít včelařit, zkuste se alespoň držet dnešních trendů v podobě nesečení trávníků každý týden, minimálním používáním chemie v přírodě apod.

Na trhu je spousta různých medů, jak se pozná kvalitní med a na co by si měli lidé při jeho koupi dávat pozor?

Supermarkety jsou dnes plné rozličných medů z celého světa. Některé z těchto medů mohou být nastavovány různými druhy sladidel a sirupů. Naše doporučení je: kontrolujte etikety. Kilo medu by mělo mít objem 730ml. Pokud se váha a objem v tomto rozchází, je na první pohled patrné, že něco nebude úplně v pořádku. Dále je třeba vzít v úvahu, že přirozenou vlastností medu je krystalizace. Pokud bude rok starý med stále tekutý, také to není v pořádku. Nejvhodnější je najít si svého včelaře v blízkém okolí, čímž jednak podpoříte české včelaření a také díky jeho včelkám budete vy mít lépe opylené ovocné stromky a bohatší úrodu.

Co je podle vás nejdůležitější v péči o životní prostředí obecně?

Na tuto otázku můžeme říct jen jedno. Chovejte se k přírodě a svému okolí stejně tak, jak se chováte ke své rodině, ke své zahrádce. 

Nedávno jste o včelaření mluvili na základní škole, jaké to mělo ohlasy?

Projektový den ve škole byla první akce tohoto druhu, zdali budou probíhat další je aktuálně v jednání. Nicméně se nebráníme dalším příležitostem rozšiřovat povědomí o včelařství nejen mezi dětmi. Povídání o včelkách děti jednoznačně bavilo a dokazovaly to všetečnými doplňujícími otázkami. Děti se dozvěděly spoustu zajímavostí nejen ze života včel, ale i z činnosti včelařů včetně názorných ukázek a nechyběla ani sladká tečka nakonec v podobě ochutnávky medů.    




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit