Hana Naiclerová: Jakákoliv snaha o nápravu má smysl

Opoziční politička Hana Naiclerová, se s námi podělila o své zkušenosti a rozpovídala se o tom, jaké praktiky fungují dlouhodobě na radnici v Prostějově. Cena za odvahu Nadačního fondu proti korupci, kterou jí předal Karel Janeček, je jen důkazem toho, že se snaží o nápravu na správných místech.

Foto: FB Hany Naiclerové

Jaký impuls Vás vedl k tomu, začít se aktivně podílet na politickém životě v Prostějově?

V Prostějově celý život žiji, pracuji, podnikám, vychováváme děti. Proto pro mě bylo vždy samozřejmé alespoň trochu sledovat co se ve městě děje. Když jsem se ale začala o místní politiku zajímat víc, nedalo mi to a chtěla jsem svým dílem pomoct k tomu, aby tady došlo ke změně. To byl ten hlavní impuls. Pokusit se, aby to v Prostějově konečně normálně fungovalo.

Čím víc jsem do toho pronikala, tím víc jsem byla v šoku, kolik kauz a průšvihů v Prostějově je, co všechno se dělá nezákonně, v čem všem jde radnice na ruku kamarádům politiků a úředníků. Člověk, co to nesleduje může být v blažené nevědomosti. Má pocit, že město vysadilo dost tulipánů, v létě udělalo koncert slavné zpěvačky a všechno je v pořádku. V místním Prostějovském Večerníku, který ovládají radniční politici, si navíc takový člověk přečte, jak dobře vedení města vládne, a zlá opozice jenom škodí… Jenže to je všechno jenom iluze.

Za dobu Vašeho působení, jste se jistě nesčetněkrát setkala s neochotou nebo nesouhlasem ze strany vedení města, před dvěma lety Vám někdo polil auto barvou. Spojujete to nějak se svým politickým působením?

Určitě to byl způsob zastrašování a odplaty za moje politické působení v zastupitelstvu. Proč by někdo jinak měl motivaci mi zničit, ale neukrást auto? Jinak žijeme s manželem docela normální život, já jsem profesí účetní, on stavař, vychováváme tři děti, tři psy, o víkendech jezdíme na chatu u Rýmařova. Opravdu kromě práce v zastupitelstvu neexistuje žádný jiný důvod, proč by mi tohle někdo měl udělat.

Jaká témata jsou podle Vás aktuálně pro Prostějov nejdůležitější? Co by se mělo co nejdříve dořešit?

Kdybych měla vypíchnout dvě témata, která jsou pro stát i pro města včetně Prostějova klíčová, je to vzdělávání a životní prostředí. Pokud nebudeme dýchat čistý vzduch a pít čistou vodu, nebudeme zdraví; a pokud nebudeme rozvíjet své vzdělávání, nebudeme konkurenceschopní ani ekonomicky. A upřímně – co dělá vedení Prostějova v těchto dvou oblastech? Jak město jako zřizovatel řídí své základní školy, jak jim pomáhalo zvládat distanční výuku, zapojovat do ní všechny žáky? Nijak, ale v případě současné reprezentace si říkám, že je možná i nečinnost ve vztahu ke školám lepší, než kdyby se o něco pokoušeli, jak ostatně vidíme u těch nanonástřiků.

Další velké téma je třeba bydlení – prostějovská radnice měla roky nezákonná pravidla pro výběr nájemníků do městských bytů, protiprávně od lidí vybírala poplatek jenom za to, že si podali žádost o pronájem městského bytu. Kdyby na to před dvěma lety neupozornil můj kolega z hnutí STAN Petr Ošťádal a Ministerstvo vnitra potom nepřišlo na kontrolu, vybírali by ten poplatek za byty doteď. Druhá věc pak je, že město se o svůj majetek vůbec nestará, neopravuje svoje nemovitosti. Nebo doprava – kolik let město otálelo s přípravou severního obchvatu? Až díky našemu upozorňování začalo vykupovat pozemky.

Jakožto opoziční politička, na co ze své práce jste nejvíce hrdá? Čeho se Vám za poslední roky podařilo dosáhnout a na co dalšího byste se chtěla zaměřit?

Víte, když jste v opozici proti vládnoucím politikům, jaké máme v Prostějově, tak moc není prostor dělat pozitivní politiku a vymýšlet, co by se v oblasti mělo zlepšit a jak by se co mělo řešit. V Prostějově to léta funguje tak, že když něco navrhne opozice, je to automaticky odmítnuto, ať už se jedná o cokoliv, může jít o sebekonstruktivnější návrh. Když kolega zastupitel Martin Hájek navrhoval, aby město rozjelo stipendijní programy pro studenty, koalice nechala dokonce vypracovat analýzu, proč to není potřeba! Prý že stačí když si každý individuálně požádá o dotaci – a reálně si žádá jeden člověk, protože o tom nikdo ze studentů neví.

Naopak těžiště práce opoziční zastupitelky je v tom brzdit ty nejhorší nápady radniční koalice, bránit největším průšvihům a vyhazování peněz, upozorňovat na to, co se dělá špatně, a tím přispívat k tomu, aby se to v budoucnu dělalo lépe, a aby veřejnost měla dost informací, jak město hospodaří.

V tomto ohledu za svůj největší úspěch považuji svou činnost v souvislosti s dotacemi hokejovému klubu LHK Jestřábi. Díky tomu, že jsme s kolegou zastupitelem Františkem Filoušem jednou během jednání zastupitelstva zjistili, že klub má exekuce, tak se podařilo zastavit dotaci tomuto klubu, kterou by nejspíš zabavil exekutor. Město tak ušetřilo. A díky našemu dalšímu tlaku radnice podala trestní oznámení a šéf hokejového klubu Tomiga byl odsouzen za dotační podvod. Ale jinak je úspěchem i to, že se podaří upozornit na něco, co by na radnici nejraději chtěli ututlat. Třeba když jsem díky dotazům na Ministerstvo pro místní rozvoj zjistila, že kvůli bývalé primátorce a dnešní náměstkyni Raškové Prostějov přišel o dotaci 13,5 milionu korun.

Získala jste Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci, co pro Vás toto ocenění znamená?

Moc si Ceny za odvahu vážím. V Prostějově jsem zažívala v souvislosti se svou činností v zastupitelstvu šikanu různého druhu ze strany vedení města. Je pak moc fajn vidět, že si mé práce někdo všiml a vnímá ji pozitivně.

I to předávání Ceny bylo moc příjemné. Viděla jsem naději, že boj za pravdu a proti korupci má smysl. Povídala jsem si s lidmi z různých koutů země, kde řeší podobné kauzy. Vždy je to běh na dlouhou trať, a ne vždy se podaří vyhrát. Jakákoliv snaha o nápravu ale má smysl a je důležité nemlčet.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit