Umělecký sedlář z Alojzova u Prostějova Milan Heitmar vyhrál jako první Čech prestižní soutěž v Americe

Milan Heitmar pochází původně z Alojzova. Posledních pár let se zabývá uměleckým sedlářstvím. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby se v tomto případě nejednalo o samouka, který díky své píli, profesionálnímu přístupu a nadání ušel obrovský kus cesty a dosáhl nejednoho úspěchu. Jeho práci obdivují v různých koutech světa. Za tím vším jsou hodiny tvrdé práce, učení se a pokory. Na to jak se k této práci dostal a jaké výzvy to pro něj představuje, se ho zeptala jeho dlouholetá kamarádka Jana Jílková.

V roce 2022 získal ocenění Živnostník roku Olomouckého kraje. V květnu letošního roku se mu podařilo získat v Americe nejvyššího možného ocenění ve svém oboru. On však neusíná na vavřínech a plánuje dál. 


Jak Tě vlastně vůbec napadlo být uměleckým sedlářem?

Prvotní myšlenkou bylo to, že jsem měl nůž bez pouzdra a napadlo mne si pouzdro vyrobit. Práce mě natolik zaujala, že následovaly složitější a složitější věci, až jsem se k řemeslu vypracoval do současné úrovně.

Jak dlouho se touto profesí zabýváš?

Od roku 2016 profesionálně, předtím asi dva roky neprofesionálně. Vlastním zdobením usně se zabývám cca 5 let.

Co vyrábíš?

Od větších věcí, tedy sedlání/uzdění na koně, přes pouzdra na zbraně a nože, až po peněženky, kabelky. Zjednodušeně – individuální zakázky pro náročné zákazníky.

Vyráběl jsi také nějakou kuriozitu?

Potahoval jsem hovězí lebky zdobenou usní doplněnou o malbu akrylem.

Co Ti dalo nejvíce zabrat?

Mě práce baví a bavím se jí, takže mi zabrat nedává. Ale s narůstajícími zkušenostmi mě baví složitější projekty od klientů.


Slyšela jsem, že jezdíš představovat svoji práci také dětem do škol. Jak to tam probíhá? Jak děti reagují?

Práce s mládeží mě baví, baví mě jim ukázat cestu a také možnosti jak po ní jít. Snažím se je motivovat a ukázat jim směr.

Květen 2024 byl pro Tebe velmi úspěšný. Co se podařilo?

Letos se mi podařilo jako vůbec prvnímu Čechovi získat první místo v celosvětové soutěži sedlářů, která se koná pod názvem World Leather Debut každoročně v americkém Wyomingu, ve městě Sheridan. Sheridan samotný je mekkou sedlářského řemesla.

Vím, že uspět v prestižní americké soutěži nebylo jen tak. Co tomu předcházelo?

Jako u všeho tomu předcházela dlouhá cesta, spoustu pokusů a omylů, ale jak řekl jeden z rozhodčích soutěže : "Každý máme svůj koš. Koš do kterého dáváme výrobky se kterými nejsme spokojeni, u kterých jsme udělali chybu a k dosažení vytyčeného cíle, resp. na svojí cestě řemeslem musíš naplnit několik takových košů". 

Ještě bych k oné modré pentli (pentle za první místo je modrá), kterou jsem chtěl získat řekl jednu věc a sice, že po tom co ji mám doma mi přijde, že se mi teprve teď otevírá další cesta a to hlavně díky zpětné vazbě k mojí práci, kterou mám od porotců soutěže.


Jaké máš plány do budoucna?

Primárně získávat co nejvíce zkušeností a dál se v řemesle vyvíjet.

Máš můj obdiv, Milane. Děkuji Ti za rozhovor a také za to, jak nás ve světě reprezentuješ. Přeji Ti, ať se dál svou prací bavíš a Tvé jedinečné a precizní výrobky dělají všem radost.

O Milanovi Heitmarovi se můžete dočíst také TADY a zde https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/umelecky-brasnar-milan-heitmar-zipotin-zivnostnik-roku-oceneni.A230221_710061_olomouc-zpravy_hrs




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit