Veronika Vičarová: Chci ukázat široké veřejnosti, že hudba a zpěv jsou tu opravdu pro každého

Veronika Vičarová je rodačka z Prostějova, která se rozhodla pomáhat lidem pomocí zpěvu a hudby. Pořádala úspěšné akce pro děti, ale po raketovém startu přišlo rychlé vyhoření a Veronika se rozhodla svůj přístup přehodnotit. V současné době aktivně koncertuje, skládá a v rámci projektu Zpěvem ke svobodě tvoří program Hlasový wellness, kde působí jako lektorka.

Jaké byly tvé zkušenosti s hudbou a kdy jsi se rozhodla, že to bude tvoje životní cesta?
Jmenuji se Veronika Vičarová, narodila jsem se 13. 1. 1993 v Prostějově, kde jsem i většinu svého života žila. Vyrůstala jsem ale v Přemyslovicích. Nejkrásnější vzpomínky na mé dětství jsou na zahradu, kde jsem si volně hrála. A ježdění na kole "za humny". Zpěv to všechno provázel tak přirozeně, že jsem si to ani neuvědomovala.  Brzy jsem začala hrát na hudební nástroje. Byla jsem typické "ZUŠkové dítě" od 7 let, až po maturitu. Po základce jsem studovala na Obchodní akademii v Prostějově. Obor mi nesedl, ačkoliv mi pro praktický život mnohé dal. Právě během studia střední školy se zrodil nápad jít na konzervatoř, chtěla jsem studovat zpěv. To jsem si splnila maturitě na OA. Studovala jsem 1. ročník na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, poté 2. - 4. ročník na Konzervatoři Evangelické akademie v Olomouci pod vedením paní profesorky MgA. et Mgr. Ivana Mikesková, Ph.D. Studium jsem zakončila svou 2. maturitou. Poté už jsem šla rovnou do praxe.

Proč jsi se rozhodla pracovat s dětmi a později od toho upustit?
Už během studia konzervatoře jsem začala tvořit projekt "SkoTančení s Verčou". Šlo o hudebně - taneční programy především pro děti z mateřských škol. Souběžně s vystupováním jsem 2 roky učila na ZUŠ v Konici: sólový zpěv, přípravnou hudební výchovu a literárně - dramatický obor. Zároveň od dob studií učím i soukromě, a to zpěv i hudební nástroje, na které hraju: kytara, ukulele, klávesy a flétna. Vždy jsem se snažila kombinovat učení a aktivní uměleckou činnost, s tím, že jedna nebo druhá oblast převažovala.
V projektu SkoTančení s Verčou došlo u mě k typickému "vyhoření". Je pro mě až neuvěřitelné, že mě tak krásný projekt, který jsem si vymyslela, byl schopen uživit. Bohužel ale za tu cenu velké počtu akcí za relativně krátkou dobu, což nebylo udržitelné fyzicky ani psychicky (přes 550 vystoupení za 5 let). Samotné vyhoření mě nasměrovalo zpátky k sobě, introspekci a tvorbě nových projektů, které jsou více v souladu s mými potřebami, v rámci mých možností. S dětmi pracuji dál, a to hlavně formou individuálních lekcí.

V rámci projektu "Zpěvem ke svobodě" jsi vytvořila také "Hlasový wellness v praxi". Jak bys tento projekt popsala?
Hlasový wellness je ucelený program pro všechny, kdo pracují s hlasem a chtějí vylepšit svou techniku. Ať už se jedná o začínající nebo pokročilé zpěváky, učitele a další hlasové profesionály. Během studií jsem si kdysi prošla úplnou ztrátou hlasu - díky tomu jsem se naučila, jak o hlas pečovat tak, aby se to nemuselo opakovat. A toto načerpané know-how vkládám i do svých kurzů. Práce s hlasem je komplexní práce s celý tělem. Někdy ale stačí technicky upravit pár maličkostí a efekt je obrovský.


Veronika společně s Ludmilou Kopečnou Nedomanskou tvoří Duo (V)Lásky, které nabízí koncerty na míru pro všechny věkové kategorie. 

 Proč je podle tebe důležité aby si lidé více zpívali?
Mnoho lidí má bohužel (hlavně z dětství) spoustu "bloků". Hodnotili nás, zda zpívat umíme nebo neumíme. Málokdy nám ale někdo řekl, že zpěv je dovednost, kterou si může více či méně osvojit opravdu každý. Stačí vědět jak na to a trénovat.


"Zpěv má blahodárné účinky na tělo i psychiku. Uvolňuje emoce, napětí v těle. Propojuje tělo s myslí a lidi mezi sebou"

Práce s hlasem má obrovský přesah do osobního i pracovního života jedince. Ovlivňuje naše sebevědomí, schopnost prezentovat se, vymezit si své hranice a zajistit své potřeby.

Jaké jsou tvé každodenní rituály v péči o hlas a čemu je dobré se vyvarovat?
Nejdůležitějším prvkem je hlasová rozcvička nebo rozezpívání - dle toho, co mě ten den čeká. A také pravidelný hlasový trénink. Přitom se učíme a upevňujeme techniku, která se potom propisuje do praxe. Právě technika je to nejdůležitější pro to, abychom během hlasového zápřahu věděli, jak si pomoct. Některá cvičení pomáhají hlasu lépe regenerovat. Vyvarovala bych se tedy hlavně hlasovému zápřahu bez předchozí rozcvičky. Důležitá je znalost správného postoje, dechové opory, rezonance, správné artikulace a práce s napětím vs. uvolněním v těle. Doporučuji spolupracovat individuálně s učitelem zpěvu nebo hlasovým poradcem - alespoň ze začátku.

Jaké jsou tvé plány do budoucna?
V současné době mě nejvíc naplňují individuální, hudební lekce. Je pro mě ctí být u toho, když se děti poprvé setkávají s hudebními nástroji nebo když si dospělí začínají plnit své sny. Mým smělým plánem je ukázat široké veřejnosti, že hudba a zpěv je tu opravdu pro každého. A to respektujícím přístupem ke každé osobnosti. Každý si zaslouží péči a podporu. Co se týká koncertování a tvorby, moje vize jsou interaktivní koncerty a workshopy pro všechny věkové kategorie a jejich propojení.

Více se o Veronice a jejích projektech dočtete na jejích stránkách veronikavicarova.cz.


INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit