Indonésie, konkrétně Bali, se během posledních let stala vyhledávanou turistickou destinací. Cestovatele tam krom přírody a surfingu láká i vyhlášená exotická kuchyně. Lenka Srncová, která na Bali osm let žila, se po návratu rozhodla část kuchyně nabídnout i Olomoučanům. Z tamních specialit si vybrala tradiční sladký koláč a pojmenovala jej Balikejk. Stejný název nese i její nové malé bistro ve Ztracené ulici číslo 38.
Lenka Srncová se na Bali přestěhovala především za surfingem. Dosáhla v něm jako Češka poměrně velkých úspěchů. V roce 2019 se stala trenérkou českého národního týmu na Mistrovství světa handicapovaných surfařů World Adaptive Surfing Championship. Vystupovala i v dokumentárním snímku o českém surfingu. Obsadila první místo v závodu Quiksilver & Roxy Czech & Slovak Surf Championship v roce 2017. V předchozích letech se ve stejném či jiných závodech také umístila na předních místech.
Po návratu z Indonésie se, s ohledem na celospolečenskou situaci, problémy spojené s cestováním a dalšími omezeními, rozhodla pro určitý kompromis. Když nemůže na Bali, Bali, alespoň chuťově, přenese do Olomouce. V podobě Balikejku, který připravuje hned v několika variantách.
„Nejedná se přímo o dezert, je to specifický, sytý a vláčný pokrm, který svou velikostí hravě zastane hlavní chod. Hodí se ale také třeba ke kávě jako zákusek pro dva. Kdybych měla popsat, jak chutná, nejvíce připomíná palačinky, ale i ty jsou mu vlastně na míle vzdálené. Je potřeba ho ochutnat, abyste pochopili, o čem mluvím,“ upřesňuje s úsměvem Lenka: „Jednotlivé názvy koláčů jsou pojmenované podle mých oblíbených míst na Bali. Můžete si tak dát třeba Balikejk Balangan s mandlemi, kokosem a bílou čokoládou, nebo Brawu s kešu oříšky, lotus sušenkami a pomazánkou, karamelem i banánem. Variant máme celkem pět.“
V posledních dnech rozšířilo bistro Balikejk nabídku i o tradiční indonéské pečené nudle a rýži, k nimž si může dát návštěvník zeleninu, vejce či rybu. Samozřejmostí je i balijské pivo, káva nebo fresh. Bistro Balikejk zastává politiku zero-waste, používány jsou recyklované materiály a vítány jsou i vlastní obaly.
Otevírací hodiny:
- PO-PÁ 10:00 - 18:00
- SO 10:00 – 13:00