V Čechůvkách vznikne nový kus přírody, město připravilo komunitní výsadbu

V první etapě je připravena v Čechůvkách organizovaná výsadba stromů a keřů. Lidé, kteří se do akce přihlásili, si budou moci vysadit „svůj“ strom.

Foto: Ilustrační obrázek

Na základě aktuálně připravovaného osazovacího plánu půjde zhruba o 25 stromů. Konkrétně se bude jednat o domácí odrůdy - javor babyka, javor mléč nebo lípa velkolistá. Dále budou vysazeny ovocné druhy dřevin - trnky obecné, třešně ptačí, meruňky obecné, moruše černé nebo ořešáky královské. Navíc bude vysazeno přes 300 kusů domácích a okrasných keřů - svídy krvavé, ptačí zoby, zimolezy, tavolníky a kaliny.

„Stromy zakoupené městem i nářadí budou připraveny přímo na místě výsadby (s předstihem budeme informovat o podrobnostech). Lidé stromy vysadí a následně se o ně budou starat. Tato iniciativa mne napadla mimo jiné i proto, že se mě často rodiče při vítání občánků ptají, zda je možno za jejich dítko někde v Prostějově vysadit strom,“ vysvětlila náměstkyně primátora Milada Sokolová, která je zodpovědná za životní prostředí ve městě a dodává:

„Jsem moc ráda, že lidé o tuto aktivitu projevili zájem. Jde o obnovu krajinné zeleně, která je důležitým tématem současnosti. Na okraji Čechůvek, u takzvaného cviklu, je naplánovaná plošná výsadba stromů, keřů a výsev květnatých trávníků a to na ploše téměř 1,3 hektaru.“

Cílem úprav bude vytvoření samostatně fungujícího přírodního celku, podpora zadržování vody v krajině, zvýšení druhové rozmanitost rostlin i zvířat a zlepšení vizuálních i hlukových podmínek.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit