Radnice se zahalí do barev národní vlajky. Prostějov uctí české legionáře

Do národních barev české trikolóry se ponoří v pátek 3. září prostějovská radnice. Tímto symbolickým gestem se město hrdě hlásí k oslavě stého výročí založení Československé obce legionářské. Fasáda oděná do červené, modré a bílé – bude svítit od 19 hodiny do tmy po celou noc.

Foto zdroj: prostejov.eu

Vedení Československé obce legionářské uspořádá veřejné oslavy kulatého výročí právě začátkem měsíce září. Jednat se bude o dvoudenní manifestační sjezd v Praze. Po zahájení sjezdu bude nasvícena barvami trikolory historická budova Národního muzea. Legionářská obec vyzvala města v České republice, aby se k nasvícení svých významných budov připojila a symbolicky se tak zúčastnila výroční oslavy.

Legionáři jsou ikonou české státnosti. Slavíme ideály svobody a vlastenectví

Předseda organizace Pavel Budinský v dopise adresovaném Přerovu připomněl, že prvorepubliková Československá obec legionářská zastávala ideály demokracie a humanismu a v meziválečném Československu se stala se svými takřka padesáti tisíci členy největší veteránskou organizací. Po roce 1939 byla nacisty násilně zrušena, po válce sice zahájila činnost, ale po nástupu komunismu byla opět zrušena a působila pouze v exilu. Po pádu totality byla obnovena a přijala do svých řad novodobé válečné veterány – účastníky zahraničních operací Armády ČR.

Odkaz československých legionářů je jedním z pilířů bojových tradic dnešních ozbrojených sil České republiky.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit