V Prostějově vysadili s podporou Nadace ČEZ hlohy, habry a javory

O zlepšení životního prostředí ve městě, snížení prašnosti, teploty i hlučnosti a zároveň zmírnění projevů změny klimatu prostřednictvím výsadby stromů usilují prostějovští radní dlouhodobě. Jejich aktuální plán na vysázení alejí hlohů, habrů a javorů na třech lokalitách ve městě podpořila částkou bezmála 150 tisíc korun Nadace ČEZ.

Primátor František Jura dohlíží na správné umístění nadační ptačí budky, kterou do Prostějova přivezli generální ředitel ČEZ Energo Martin Václavek (uprostřed) a jeho kolega Lukáš Velký. Foto: Vladislav Sobol

Podle expertů z odborné firmy ARBOEKO, s níž město záměr konzultovalo, povede výsadba dřevin v urbanizovaném prostředí ke kultivaci území a zmírnění projevů změny klimatu.

„Je to další střípek do mozaiky ozelenění města. Sázení většinou platíme z vlastního rozpočtu nebo ze státních dotací, o to větší radost mám z toho, že nám tentokrát na nové dřeviny přispěla Nadace ČEZ. Je to potvrzení naší dlouhodobé spolupráce a důkaz, že se energetici chovají jako dobří sousedé,“ řekl primátor Prostějova František Jura.

ČEZ Energo ve městě provozuje 7 kogeneračních jednotek, které vyrábějí elektřinu a zároveň zajišťují dodávky tepla domácnostem, školám i dalším odběratelům. „Přestože výroba tepla v kogeneračních jednotkách je opravdu ekologická a oproti jiným zdrojům zatěžuje životní prostředí minimálně, mám radost, že naše nadace podpořila právě výsadbu stromů ve městě. Těším se, až stromy povyrostou, stanou se hradbou proti prašnosti a nabídnout lidem příjemný stín,“ dodal generální ředitel ČEZ Energo Martin Václavek.

Nadace vysadila už 115 tisíc stromů

Grant Stromy Nadace ČEZ, který letos vstoupil do dvanáctého roku své existence, podpořil výsadbu bezmála 115 000 stromů a dalších dřevin za téměř 72 miliony korun. „Obě čísla již pochopitelně opět narůstají, neboť právě probíhá jarní výsadba. Zájem o grant Stromy je stále veliký – samosprávy, ale třeba i hasiči nebo další spolky, mohou na výsadbu zeleně získat až 150 000 korun. V přijatých žádostech stále převažují aleje a stromořadí jako nyní v případě Prostějova, čím dál častěji se ovšem objevují i další nápady, například zakládání nových obecních sadů, zastiňování venkovních sportovišť či koupališť. Zakládají se třeba i arboreta,“ podotkla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. "Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice," připomenul mluvčí energetiků Vladislav Sobol.





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit