Kluci a holky z dětských domovů si užili Vánoce na horách a zpestřili svátky seniorům

Štědrý den a vánoční svátky společně na horách. Jinak si to už ani neumí představit. Kluci a holky z dětských domovů Čeladná, Fulnek, Příbor a Liptál prožili ve volnočasovém areálu Myšinec v Oderských vrších dny plné zábavy a vánočních tradic. Od pečení cukroví a zdobení stromečku přes štědrodenní půst ukončený večeří až po rozdávání dárků.

Na svatého Štěpána se pak vypravili do nedalekých Kyjovic, aby koledami, cukrovím i dárečky potěšili seniory, kteří žijí v Domově Na Zámku. Seniorům děti zpívaly venku před jejich domovem v desetistupňovém mrazu a na setkání „přes okna“ pak ještě dlouho vzpomínaly.

„Byl to pro mě asi ještě hezčí zážitek, než když jsem si rozbalovala dárky. Babičky a dědečkové sice seděli kvůli covidu za oknem, takže jsme si s nimi nemohli popovídat, ale viděla jsem, jak je naše návštěva potěšila. Všichni se usmívali a tleskali, někteří se k našemu zpívání i přidali,“ vzpomíná na vánoční představení před domovem seniorů dvanáctiletá Nikola z dětského domova v Liptálu. Podobně to viděli i klienti domova, kde podobné návštěvy nejsou moc obvyklé. „Když jsem se po svátcích vrátila do práce a ptala se kolegů i uživatelů, jaké bylo nedělní vystoupení, všichni odpovídali podobnými slovy: Super, perfektní a krásné. Chtěli bychom vám proto ještě jednou moc poděkovat,“ zhodnotila sváteční návštěvu aktivizační pracovnice Domova Na Zámku Martina Kudělová. 

Obří krocan vystačil na pečeni i na řízky

Vystoupení pro seniory bylo vyvrcholením vánočního pobytu dětí z dětských domovů. Předcházelo mu společné pečení cukroví, zdobení celého areálu na Myšinci a hlavně rozdávání dárků, na které přispěli drobní dárci i hlavní sponzor vánoční nadílky – ostravská Outlet Arena Moravia, která dětem věnovala několik krásných dárků, například značkové kopačky, fotbalové míče nebo krásnou teplákovku. Pomohli i další partneři – například obec Čeladná, která přispěla finančně, nebo firma Krůta Svinov, která věnovala jako každoročně krocana. Byl tak velký, že vystačil na štědrovečerní večeři i následný oběd. V prvním případě se podával pečený, ve druhém v podobě smažených řízků.

Mirek slíbil, že se naučí plavat

Před návratem do dětských domovů si ještě děti užily zábavu v Aquaparku Kravaře díky bezplatnému vstupu, který zajistila starostka Kravař Monika Brzesková. „Mají to tam moc krásné! Ale nemohl jsem si to užít úplně naplno, protože ve velkých bazénech je hloubka. Tak jsem si dal závazek, že se příští rok musím konečně naučit pořádně plavat,“ vzpomíná na kravařské dobrodružství devítiletý Mirek z DD Loreta Fulnek.

Vánoční akci zorganizovali díky přispění mnoha dárců dobrovolníci z Duhy Zámeček. „Finance na zajištění Duhových Vánoc i dalších aktivit pro děti z domovů jsou pro nás důležité, ale bez pomoci dobrovolníků, kteří se domácího vánočního úklidu a svátečních návštěv věnovali opuštěným dětem, bychom to nezvládli. Chtěla bych jim moc poděkovat, díky nim jsme mohli pro „naše“ kluky a holky z děcáků připravit další nezapomenutelné Vánoce,“ řekla předsedkyně spolku Ivana Sobolová, která se svou rodinou připravuje celoroční aktivity i vánoční akce pro děti z DD už více než čtvrt století.

Co dělá Duha Zámeček?

Spolek Duha Zámeček se věnuje aktivitám pro dětské domovy dlouhodobě. Pro děti z DD Čeladná, Liptál, Fulnek a Příbor organizuje každý měsíc v rámci projektu Správná pětka víkendovky na horách, na kterých je prostřednictvím zážitkové pedagogiky připravuje na samostatný život po odchodu z DD. Dobrovolníci z Duhy Zámeček vydávají také časopis Zámeček, který pod záštitou Nadace Terezy Maxové dětem, The Kellner Family Foundation a MŠMT rozesílají do všech dětských domovů a výchovných ústavů v celé republice. Časopis Zámeček vznikl už v roce 1997, kdy ho v Šumperku založili tehdejší studenti žurnalistiky Vladislav Sobol a Ondřej Polák.

Duha Zámeček je zároveň správcem volnočasového areálu Myšinec, dříve politicko-výchovného střediska SSM, které po rozsáhlé rekonstrukci opět slouží dětem. Spolek tam pořádá vlastní akce pro dětské domovy a zároveň ho pronajímá školám, kroužkům a dětským sportovním oddílům na víkendovky, školní výlety, tréninkové kempy a letní tábory.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit