Marie Marsová vítězka soutěže Středoškolská odborná činnost: Virtuální měny jednou úplně nahradí peníze

Prostějovská studentka a aktuálně maturantka na Gymnáziu Jiřího Wolkera, Marie Marsová vyhrála se svou prací o kryptoměnách krajské kolo soutěže Středoškolská odborná činnost. Také se významně podílela na uspořádání akce Přednášková noc v Prostějově. Mezi přednášejícími byli mimo studentů i vážení hosté, například český novinář, redaktor, politický komentátor a moderátor Jindřich Šídlo.

Marie Marsová zpracovala téma kryptoměn pro soutěž Středoškolská odborná činnost. Foto: archiv Marie Marsové

Fenomén Bitcoinu a kryptoměn obecně je v širší společnosti rozšířen už delší dobu.  Někdy okolo roku 2017 nastal ten největší boom, kdy se Bitcoin objevil ve všech světových médiích a téma kryptoměn již nebylo pouze na diskuzi mezi nadšenci z řad kryptoanarchistů a programátorů, ale dostalo se i mezi vážené ekonomy a společnost obecně. 

Jak Vás napadlo psát právě na téma kryptoměn?

Lidé byli decentralizovanými měnami fascinováni, i když jim moc nerozuměli a často se je asi ani pochopit nesnažili. Svou prací jsem chtěla zmapovat český trh s decentralizovanými měnami a jejich využití, které se například v Praze každým rokem rozšiřuje i mezi obchody, které se primárně na platbu kryptoměnami nezaměřují.

Narazila jste při psaní na něho zajímavého?

Toho bylo! Moji pozornost ale upoutal případ města El Zonte, které se nachází v Salvadoru a bylo prvním městem na světě, které pojalo Bitcoin za hlavní užívanou měnu. Většina obyvatel tuto změnu nadšeně uvítala, protože ušetřili ročně miliony dolarů na poplatcích z provizí. Salvador poté postupně zaváděl platbu kryptoměnami jako hojně používanou, tato plošná využití se však většině obyvatelům Salvadoru nelíbí a je to pochopitelné. Je potřeba Bitcoin nejdříve rozšířit v soukromých sférách a ne jej tlačit na obyvatele, kteří kryptoměnám často ani porozumět nechtějí.

Jaká je podle Vás budoucnost peněz? Nahradí je někdy virtuální měny úplně?

Ano. A neřekla bych, že tato odpověď je až moc troufalá, vzhledem k prudké a exponenciálně rostoucí digitalizaci prakticky každého aspektu lidského života. Po zrušení zlatého, či stříbrného standardu nemají papírové peníze prakticky žádnou reálnou hodnotu, slouží pouze jako prostředek. Na rozdíl od nich má například zlato a Bitcoin reálnou hodnotu, která tkví v jejich omezenosti a faktu, že jakmile se jednou vytěží poslední gram zlata a poslední část Bitcoinu, budou v oběhu pouze ty, které se předávají mezi uživateli. Samotné papírové peníze pak nahradí peníze právě virtuální, které uživatelé mají schované na platebním účtě. Já sama už hotovost skoro nepoužívám a myslím si, že ten, který se virtuálních peněz štítí, jde sám proti sobě.

Je podle Vás současná situace s Bitcoiny a dalšími měnami udržitelná nebo ta bublina kolem kryptoměn splaskne?

Na tuhle otázku se všichni ptají už nějaké čtyři roky. Dodnes narazím na článek z roku 2018, který prohlašuje Bitcoin za bublinu, která již dávno splaskla a nemá cenu se o něj zajímat. S každým pádem cen bitcoinu mám pocit, že čtu stejné analýzy, které si jsou naprosto jisté, že tohle je ta konečná bublina a nikdy nebyla, cena se po pár týdnech znovu ustálila.

"Myslím si, že Bitcoin je skvělý uchovatel hodnoty a situace s ním je udržitelná, ale stejně jako s jinými investicemi do něj musíte s jistým rizikem počítat."

Podílela jste se také na uspořádání akce Přednášková noc v Prostějově, můžete nám o ní říct něco víc?

Při pořádání této dosud nevídané akce co se Prostějova týče jsme se inspirovali jinými městy, například Prahou a Brnem, které Přednáškové noci již pár let pořádají a setkávají se s úspěchem. Nedrželi jsme se však striktně tohoto konceptu, mezi přednášejícími jsme mimo studentů měli i vážené hosty, například pana Jindřicha Šídla, či pana doktora Zadražila. Divák si během večera mohl v každém bloku (kromě prvního, který měl pan Šídlo pouze pro sebe) vybrat mezi dvěma přednáškami, které chtěl navštívit, či mohl z každé slyšet část. Šlo nám hlavně o povzbuzení akademické nálady v Prostějově a propojení volného času a jistého studia, které studenti z Prostějova uvítali. Akci plánujeme zopakovat příští rok, čímž bych ráda pozvala všechny čtenáře na tuto událost, kterou si určitě užijeme minimálně tak, jako tento rok.  



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit