V prosinci do tropů. Výjimečně otevřené skleníky ohromí květy i dozrávajícími citrusy

Víkendový výlet do rozkvetlých tropů či za úrodou citrusů mohou lidé na závěr letošního roku zcela výjimečně zažít ve sbírkových sklenících v olomouckých Smetanových sadech. V minulých letech bývaly od října zavřené, letos jsou do 19. prosince každou sobotu a neděli pro veřejnost otevřené, a to od 9:30 do 16 hodin. Jde o krásný a navíc i velmi voňavý zážitek.

Foto: Výstaviště Flora Olomouc

„Při nynějším sychravém počasí se lidé mohou na Výstavišti Flora Olomouc v palmovém, kaktusovém, tropickém i subtropickém skleníku nejen příjemně ohřát, ale především obdivovat řadu jedinečných rostlin. Mnohé navíc právě kvetou. Díky dozrávajícím citrusům jsou skleníky i plné vůní. Jejich návštěva je v současném shonu velice uklidňující,“ uvedla Eva Fuglíčková, předsedkyně představenstva Výstaviště Flora Olomouc.

K vidění jsou tak například strelície královské, jejichž nevšední květy připomínají hlavu ptáka jeřába, anebo jihoafrický sukulent stapélie s deseticentimetrovými květy, které zaujmou temně rudou barvou a „vůní“ tlejícího masa. K vidění je i kvetoucí pryšec či popínavá liána alamanda počistivá. Vše doplňují expozice s exotickými ptáky a plazy, sladkovodní i mořské akvárium, v celé Evropě jedinečná sbírka kaktusů anebo impozantní exempláře palem, fíkusů, sukulentů a kapradin. 

Exotické rostliny i oblíbený kajman

Květy z jihu Afriky i obrovská piraňa rostlinožravá Kvetoucí strelície královské (Strelitzia reginae) lidé při víkendové návštěvě palmového skleníku najdou nedaleko majestátního datlovníku. „Strelície královské jsou příbuzné banánovníkům a vynikají nevšedním vzezřením květenství, které připomíná hlavu ptáka jeřába. Pocházejí z jihu Afriky, kde jsou podivuhodně opylovány drobnými ptáky,“ doplňuje Pavel Souček, vedoucí oddělení sbírkových skleníků na Výstavišti Flora Olomouc.

Kromě strelícií palmový skleník právě teď zdobí další zajímavé rostliny, například bouganvílee (Bougainvillea glabra) a ibišky (Hibiscus rosa-sinensis), které vzhledem k délce doby svého kvetení patří ke skutečným květinovým vytrvalcům. Floru palmového skleníku doslova oživuje expozice exotického ptactva a plazů a také sladkovodní i mořské akvárium.

„Největší oblibě se u našich návštěvníků těší obyvatel akvaterária – kajman brýlový, který zde žije s želvami nádhernými a jinými sladkovodními rybami, z nichž díky své velikosti zaujme letitá piraňa rostlinožravá,“ dodává Souček.

V kaktusovém skleníku si v jeho centrální části pozornost zaslouží jedinečné jihoafrické sukulenty stapélie (Stapelia grandiflora). Tato nízká poléhavá rostlina nyní nese zhruba deseticentimetrové pěticípé květy temně rudé barvy. Opylovači této zvláštní rostliny jsou mouchy, vábí je „vůní“ tlejícího masa.

Největší kaktusy v Evropě

V kaktusovém skleníku dále kvete pryšec (Euphorbia milli) anebo tlustice – sukulentní rostlina, běžně pěstována jako pokojová. I když celkově mají kaktusy letos své období kvetení již za sebou, je stále důvod je v olomouckém skleníku ve Smetanových sadech obdivovat.

„Zdejší sbírka kaktusů totiž patří v České republice k těm největším veřejnosti přístupným a mnohé exempláře, jako jsou například mohutné Echinocactus grusonii, patří pravděpodobně mezi největší na celém evropském kontinentu,“ vyzdvihuje Zdeněk Šup, vedoucí zahradnického oddělení na Výstavišti Flora Olomouc.

V tropickém skleníku kvete mimo jiné alamanda počistivá (Allamanda cathartica). Jedná se o vytrvalou popínavou liánu s dřevnatou lodyhou dorůstající až 15 metrů. Pochází ze severní části jižní Ameriky a je nápadná velice krásnými, vonnými, sytě žlutými květy. Ve vitríně tropického skleníku je pak k vidění například orchidej střevíčníkovec z rodu Paphiopedilum a různé druhy tilandsií.

V subtropickém skleníku lidé navzdory nastupující zimě zažijí atmosféru středomořské zahrady, v níž vrcholí bohatá úroda citrusů.

Vedle všeobecně známých mandarinek, pomerančů a grapefruitů jsou na Výstavišti Flora Olomouc k vidění méně známé druhy citrusů - například cedráty. „Cedráty jsou obří citrusy využívané především k průmyslovému zpracování plodů. Dozrávají pak také plody kaki (Diospyros kaki), které naopak z našich obchodů známe. Málokdo ale ví, jak vypadají stromy, na nichž tyto plody zrají. Toto a mnohem více se lidé mohou dozvědět při návštěvě olomouckých sbírkových skleníků,“ uzavírá Šup.

Při návštěvě sbírkových skleníků je třeba dodržovat stejná hygienická opatření jako v dalších zastřešených veřejných prostorech – to znamená udržovat rozestupy, mít zakrytá ústa i nos respirátorem a používat dezinfekci.

Foto: VFO



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit