Olomoučtí archeologové opět cestují do minulosti. Hlásí nález nebezpečného ježka

Šedesát banánových beden plných artefaktů dosud získali pracovníci Archeologického centra v Olomouci během výkopových prací na stavbě plynovodu Moravia. Mezi nálezy je i nášlapný ježek – zbraň způsobující bolestivá zranění středověké pěchotě. Aktuálně probíhá archeologický průzkum na Kroměřížsku.

Foto zdroj: olkraj.cz

„Jen v lokalitě Střílky jsme objevili přes 400 zahloubených archeologických objektů představujících pozůstatky středověké vesnice z druhé poloviny 13. století. Ve východní části zkoumané osady se nachází větší objekty reprezentující sklepy domů a zásobní jámy na skladování potravin a obilí,“ přiblížil část výsledků dosud uskutečněného průzkumu Arkadiusz Tajer, vedoucí týmu olomouckých archeologů.

Aktuálně probíhají výkopové práce v okolí obcí Měrůtky, Bezměrov, Rataje u Kroměříže a Střílky. Jak se bude stavba plynovodu posouvat dál na sever k polským hranicím, bude se rozšiřovat také archeologicky zkoumaná oblast.

„Z dosud prozkoumaného území jsme získali řadu cenných nálezů. Jde například o zlomky keramiky, ale také mazanici, kameny, železné předměty a kovářskou strusku. Objevili jsme například i železné kopí,“ dodává Jaroslav Peška, ředitel Archeologického centra Olomouc.

Olomoučtí archeologové mají plné ruce práce také na jiných místech. Nedávno dokončili vyčerpávající průzkum poblíž Přerova, kudy povede dálnice D1. Získali přitom tisíce různých předmětů, které teď třídí, katalogizují a některé z nich připravují k ukázce veřejnosti.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit