Alena Hálková: Když se potkávají generace, dějí se zázraky

O soužití mezi generacemi se i díky pandemii stále více mluví a píše. Ale jak se to vlastně dělá? Jak dát dohromady seniory a děti? Jak dosáhnout respektu mezi nejmladší generací a seniory? Někdy stačí málo - něco pro porozumění mezi generacemi skutečně udělat. Že to jde, ukazuje příklad obecně prospěšné společnosti Mezi námi.

Příklad dárečků „školčat“ pro seniory. Aneb maličkost pro radost.

Hlavní myšlenkou neziskové organizace Mezi námi, o.p.s. je mezigenerační setkávání těch nejmenších s těmi nejstaršími. Společnost má sice sídlo v Praze, ale působí po celé republice. V Prostějově díky paní Blance Vysloužilové vyvíjí tuto aktivitu již od roku 2016. Aktuálně spolupracujícími subjekty v našem městě jsou Domov seniorů Prostějov, p.o. na Nerudové ulici a Mateřská škola Melantrichova, která byla za svoji činnost na tomto poli již poněkolikáté mezigeneračně oceněna. Nově se na konci loňského roku připojily Mateřská škola Šárka včetně odloučených pracovišť a Centrum sociálních služeb Prostějov, p.o. na Lidické ulici. Uvítáme i další zájemce mezi školkami, dětskými skupinami, družinami v základních školách a zařízeními pro seniory.

Hlavní motto činnosti Mezi námi, o.p.s. zní: „Když se potkávají generace, dějí se zázraky!“ Na pravidelných setkáních naplněných různými aktivitami se potkávají ti, mezi nimiž je věkový rozdíl třeba i více než 80 let života. Děti, babičky a dědečkové mají možnost se poznat a najít si k sobě vzájemnou cestu. Setkání probíhají formou výtvarných nebo kreativních činností, hraní her, vhodných sportovních aktivit, výletů nebo čtení seniorů ve školkách. Aktivity se připravují vždy na míru, v souladu se vzdělávacím programem školky, aktivizačním plánem seniorského zařízení a také s metodickou podporou koordinátorů Mezi námi, o.p.s. Jde o společné objevování, poznávání, obohacování a hledání porozumění a vzájemné úcty mezi generacemi.


Diplom a desková hra pro Domov seniorů Nerudova ulice, Prostějov.

Jako skutečně významná (obzvlášť v nouzovém stavu) byla předvánoční setkání dětí a seniorů, byť „na dálku“, tedy elektronicky formou videí, nebo „bezdotykově“ prezenčně třeba tak, že děti zpívaly koledy seniorům pod okny. Naši činnost a rozdávání radosti ani pandemie nezastaví. A dočkali jsme se! Do začátku prázdnin si děti i senioři stihli vyměnit mnoho vzájemných drobností, zejména výrobků, jako je třeba na fotografii.

S koncem školního roku pak Mezi námi, o.p.s., rozdávala diplomy. Za co? Za skvělou mezigenerační spolupráci a rozdávání radosti v roce 2020/2021, tedy v době, kdy to bylo obzvláště potřeba. K diplomu na fotografii přidala Mezi námi, o.p.s. jako dárek autorskou deskovou hru, založenou na mezigeneračních aktivitách za celý školní rok. V Prostějově obdržely diplomy i dárek všechny spolupracující subjekty.

V současné době probíhá celorepubliková akce Mezi námi, o.p.s. s názvem „Kaminky! Vezmeme babičky a dědečky na výlet?“ Mezi námi, o.p.s. využila popularity kamínků a kamínky, které jsou malované seniory, rozdala dětem, aby vzaly kamínky na výlet. Kdo najde takto označený kamínek, může poslat seniorům pohlednici. Více si nejen o kouzelných kamíncích přečtěte na mezi-nami.cz.

Děkujeme, že jste s námi. MEZI NÁMI.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit