Pamětní medaile z Velehradu putuje do Prostějova

Pan Karel Kavička převzal na Velehradě pamětní medaili od České biskupské konference. V závěru poutní mše svaté, konané v rámci letošních cyrilometodějských slavností 5. července na Velehradě, předal olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference Jan Graubner pamětní medaili České biskupské konference Karlu Kavičkovi z Prostějova.

Foto zdroj: prostejov.eu Hana Bartková

Toto ocenění mu bylo uděleno za dlouholetou práci pro obnovu Mariánského sloupu v Praze. Prostějovský rodák, historik, znalec církevních památek a umění i autor řady publikací působil jako první místopředseda Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze a tiskový mluvčí. Byl rovněž zakládajícím členem společnosti.

Spolupracoval především s Čechy žijícími v exilu a vykonal přednáškové turné o sloupu a životě církve v České republice mezi krajany v Německu, Velké Británii, Kanadě a USA. Váží si toho, že město Prostějov přispělo k obnově sloupu finančním darem na pořízení pískovcového bloku, který byl zabetonován do základů sloupu. V instalaci repliky sloupu vidí symbol smíření a první krok k revitalizaci Staroměstského náměstí.

„Jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit obnovy Mariánského sloupu v Praze. Usilovali jsme o to celých třicet let a spolu s našimi předchůdci po roce 1918 celých sto dva let. V Praze se stal zázrak. Již jsme v současné politické a společenské atmosféře nedoufali, že se obnovy sloupu dožijeme a připravovali jsme se na předání výsledků naší práce nové generaci,“ uvedl Karel Kavička, který v současné době dokončuje publikaci o Mariánském sloupu.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit