Ekologické čisticí prostředky: malý krok, který pomůže

Stále větší množství lidí chce ve svém životě co nejméně škodit přírodě. Ať už se jedná o způsob stravování, zero waste, bezobalové nakupování nebo používání ekologických prostředků. Jsou lidé, kteří stále věří, že jeden člověk nedokáže nic změnit. Pokud se ale podíváme na náš běžný denní režim, není to tak úplně pravda.

Při praní prádla je také potřeba myslet, jaký typ pracího prostředku používáme a zda je šetrný k našemu zdraví i přírodě. Foto: Ilustrační obrázek

Každý z nás si denně čistí zuby, myje ruce, pere prádlo nebo umývá nádobí. Množství mycích přípravků, které spotřebujeme, je obrovské, a o to více by měly být co nejšetrnější k našemu zdraví i přírodě.

Právě běžné čisticí prostředky jsou paradoxně hlavním zdrojem znečištění ovzduší v domácnostech. Chemikálie v nich obsažené způsobují mnoho zdravotních komplikací od bolestí hlavy, alergií až po vyrážky, nebezpečné jsou zejména pro malé děti a osoby s citlivější pokožkou. Vedle zdravotních rizik jsou toxické složky také zodpovědné za znečišťování povrchových vod i půdy.


Vyčistit jednoduše a levně

Vyrobit si efektivní ekologické čisticí prostředky přitom není tak náročné a nákladné, jak by se mohlo zdát. Existuje řada receptů, mezi nimiž se najdou jak základní výrobní postupy, tak i složitější kombinace, záleží na tom, kolik času chcete výrobě drogerie obětovat. Vyrobit domácí přírodní čisticí prostředky jde i velmi jednoduše a rychle. Experimentováním s ingrediencemi můžete vytvořit mnoho receptů, díky nimž si vyrobíte ze základních surovin kvalitní a efektivní čisticí prostředky za zlomek ceny.


Například tyto:

  • Pro zářivá okna smíchejte v rozprašovači ocet a vodu v poměru jedna ku jedné.
  • Domácí čisticí prostředek pro široké použití získáte smícháním jednoho hrnku vody, půl hrnku octa, dvou lžic jedlé sody a 20 kapek libovolného esenciálního oleje.
  • Jednoduchý prací prášek získáte smícháním 100 gramů nastrouhaného mýdla na praní s jedním kilogramem sody na praní. Dávkujte přibližně dvě lžíce prášku na jedno praní.
  • Ucpané odpady vyčistíte tak, že do nich nasypete půl hrnku jedlé sody a zalejte hrnkem octa. Nechte půl hodiny působit a potom odpad propláchněte jedním litrem vroucí vody.



Většinu čistících prostředků, bez problému nahradí běžně dostupné a šetrné domácí ingredience jako je například soda, ocet, sůl, citron a další. Foto: Ilustrační obrázek.


Kvalitní ekologická drogerie zaplňuje trh

Pro mnohé z nás je však z časových důvodů výroba domácích prostředků nereálná, na řadu tedy přichází druhá alternativa: ekologické čisticí prostředky. Zakladatele e-shopu Econea.cz Pavla Milana Černého, který se na prodej eko drogerie zaměřuje, jsme se zeptali na jeho zkušenosti.

Zajímalo by mne, jaké jsou největší rozdíly mezi prostředky kupovanými běžně v obchodech a značkami, které prodáváte vy?

Největší rozdíl je ve složení a kvalitě, a tím pádem ve vlivu jak na naše zdraví, tak i v komplexním dopadu na životní prostředí. Druhý rozdíl je pro nás v tom, koho podporujeme svým nákupem, svou peněženkou. Jestli globální firmu bez duše, nebo malého lokálního výrobce, který do toho dává srdce každý den.

Ne nadarmo se uvádí, že nejtoxičtější látky v domácnosti jsou konvenční úklidové prostředky. Nelze prohlásit, že jsou vysloveně nebezpečné, to by bylo přehnané. Z dostupných dat a studií však vcelku jasně vyplývá, že mnoho látek, které jsou dnes legislativou povolené a běžně obsažené v čisticích a úklidových prostředcích, má prokázaný, nebo minimálně potenciálně negativní vliv na lidské zdraví a životní prostředí kolem nás, například na vodní živočichy.

Na co by si lidé při koupi čisticích prostředků měli dát pozor?

Mezi látky, před kterými bychom se měli mít nejvíc na pozoru, obvykle spadají syntetické tenzidy, konzervanty, minerální oleje, parafíny, umělé vůně a barviva. S těmi si příroda například vůbec nedokáže poradit, protože byly uměle vytvořené v laboratoři a složením neodpovídají ničemu, co sama vytvořila. Taktéž se jedná o látky, které jsou nejčastějšími alergeny a dráždidly pro naši pokožku, tedy největší orgán, který lidské tělo má.

Znovu bych rád zdůraznil, že při používání konvenčních čističů (nebo třeba kosmetiky) nehrozí nikomu žádné bezprostřední nebezpečí. Jde spíše o dlouhodobý kumulativní vliv a to, že nikdo nezkoumal, jak se ty látky chovají, pokud jejich vliv kombinujete. Už tak je životní prostředí, ve kterém žijeme, zamořeno mnoha pro zdraví nepříznivými látkami syntetického původu — z mého pohledu tak nemá smysl ten negativní vliv ještě dále podporovat.

Mnohé ekologické značky jsou nejen šetrné ke zdraví, ale také k přírodě. Co je podle vás pro zákazníky důležitější?

Řekl bych, že vcelku logicky je nejprve třeba myslet na sebe, na své zdraví a na svou rodinu. Avšak pro mě je to propojené právě i s přírodou, s prostředím, ve kterém žijeme a díky kterému vůbec můžeme existovat. Pokud se o ni nebudeme zajímat a starat, pokud budeme mít pocit oddělenosti, určitě to pro nás jako lidstvo nedopadne dobře. Příroda si ve finále poradí se vším, o tom jsem přesvědčený, ale my bychom se o ni měli starat ve svém vlastním zájmu — a pro naše děti a vnoučata, vůči kterým z mého pohledu neseme zodpovědnost v tom, co jim předáme.

Lidé dají také na cenu a obecně mají za to, že ekologické prostředky jsou výrazně dražší. Je to pravda?

Ano, ekologické a přírodní prostředky skutečně obvykle dražší jsou, ale nemusí tam vždy být to slovo „výrazně“. Přece jen je třeba si uvědomit, že masová výroba v laboratoři ve velké škále bude vždy levnější než poctivá malovýroba (často i ručně) z kvalitních přírodních surovin. Rostlinné složky musí nejprve vyrůst, nesyntetizují se levně z ropy. A jsou-li kvalitní, pak zákonitě budou dražší. Což nás ale může také vést k tomu, že s nimi nebudeme při používání tolik plýtvat.

Dále tady hrají roli i obaly. Značky, které to s ekologičností myslí skutečně vážně, často nemyslí jen na obsah, ale i formu — chtějí to mít vymakané celkově. Tím pádem přemýšlejí i nad obalovými materiály — používají recyklovaný plast, sklo, bag-in-boxy (papírový karton s plastovým vakem uvnitř a uzavíratelným kohoutkem — pozn. red.) a podobně. I tyto obaly jsou obvykle dražší, znovu i z toho titulu, že se jich nevyrábí tolik a nejsou tam takové úspory z rozsahu.

Zároveň do segmentu eko/bio věcí naskakují i velcí hráči, kteří dokážou zajistit masovou výrobu i odběr, a tak je současným trendem spíš to, že ceny klesají a roste dostupnost pro běžného spotřebitele. My v Econea.cz však věříme ve spolupráci s menšími, nejlépe lokálními značkami, kde známe příběh i majitele a můžeme za ně dát ruku do ohně. Znovu je to o tom, koho podporujeme svou peněženkou.

Co si myslíte o domácí výrobě čisticích prostředků a kosmetiky?

Jednoznačně tuto myšlenku podporujeme. DIY (Do It Yourself neboli udělej si sám — pozn. red.) výroba má rostoucí tendenci a je to dobře. Naprosto přesně pak víte, co váš čistič nebo kosmetický přípravek obsahuje. Pokud si najdete spolehlivého dodavatele, u kterého můžete věřit kvalitě primárních surovin, je to jedna z nejlepších cest k podpoře zdravé domácnosti. Zároveň je to způsob, který je obvykle nejen ekologický, ale zároveň i ekonomický neboli úspornější.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit