Prostějovská hvězdárna slaví šedesátiny, budovu ozdobí umělecká malba

Letos je to přesně šedesát let, kdy se otevřela nová éra v historii průzkumu vesmíru. Ruský kosmonaut Jurij Gagarin, na palubě kosmické lodi Vostok 1, tehdy uskutečnil první pilotovaný let do vesmíru. Datum 12. dubna 1961 však bylo významné i pro obyvatele Prostějova, právě v tento den se totiž otevřela tamní hvězdárna. V rámci letošního kulatého jubilea chystá astronomické oddělení Muzea a galerie v Prostějově pro veřejnost řadu akcí, mimo jiné i spolupráci s olomouckým Street art festivalem.

Foto zdroj: muzeumpv.cz

Prostějované při stavbě přiložili ruce k dílu

Nenápadnou, do bílé barvy oděnou stavbu najdeme v prostějovských Kolářových sadech. Její budování sice začalo v roce 1953, historie prostějovských hvězdářů se však začala psát ještě o několik let dřív. „Už v roce 1948 totiž na střeše 5. národní školy chlapecké odstartovala stavba hvězdářské kopule. Dokončena byla 30. října 1949, ale za nedlouho bylo jasné, že by si Prostějov zasloužil vlastní samostatnou hvězdárnu,“ připomněl Václav Horák, historik a statutární zástupce Muzea a galerie v Prostějově.


Doplnil, že velké díky patří určitě zakladateli Adolfovi Neckařovi, bez jehož úsilí a nadšení by hvězdárna ve městě nevyrostla. „Strhnul dokonce místní obyvatele a ti tak v roce 1955, v takzvané akci „Z“, přiložili ruce k dílu a vlastními silami při stavbě hvězdárny pomáhali,“ přidal Václav Horák s tím, že v padesátých a šedesátých letech se astronomie a zejména kosmonautika těšila velkému zájmu. Ne náhodou tak bylo slavnostní otevření hvězdárny naplánováno na 12. dubna 1961. Na den, kdy z kazašského kosmodromu Bajkonur odstartovala loď Vostok 1, s tehdy sedmadvacetiletým sovětským pilotem Jurijem Gagarinem na palubě.


Kluby pro malé hvězdárníčky

V roce 2012 se z rozhodnutí zřizovatele, Olomouckého kraje, stala hvězdárna součástí Muzea a galerie v Prostějově. Po celou dobu fungování byla otevřená laickým i odborným pozorovatelům slunce či noční oblohy a jinak tomu není ani dnes. Nabízí také vzdělávací programy pro školy a veřejnost, aktuálně, kvůli nepříznivým epidemiologickým podmínkám, se některé aktivity přesunuly do online prostředí.


„Zájem o naše astronomické kluby určené menším i větším dětem je stabilní, což nás samozřejmě těší. Od chvíle, kdy se brány hvězdárny pro veřejnost uzavřely, pokračujeme v jejich distanční podobě. Malým hvězdárníčkům jsou pravidelně nahrávána vzdělávací videa, která umisťujeme na nově zřízený YouTube kanál,“ uvedla Iveta Fréharová z astronomického oddělení Muzea a galerie v Prostějově.


Prázdninové odpoledne i graffiti

V rámci oslav šedesáti let fungování hvězdárna naplánovala na léto hned několik menších akcí. Nabídnou ohlédnutí v čase a zprostředkují i malou exkurzi do historie pozorování planet či meteorologických pozorování. K vidění bude také část odborné techniky. „Na začátek června jsme plánovali výstavu, ale vzhledem k tomu, že jsme museli letošní výstavní plán kvůli koronavirové situaci několikrát měnit, nakonec jsme se rozhodli pro venkovní variantu v podobě dvou prázdninových víkendů. Věřím, že to budou pro návštěvníky příjemně strávená letní odpoledne s večerním pozorováním hvězd,“ vysvětlil Václav Horák s tím, že termíny i kompletní program budou ještě upřesněny a to i vzhledem k epidemiologické situaci.

Už teď ale Iveta Fréharová prozradila, že v jednání je zapůjčení asi čtyřmetrových modelů Měsíce a Země z brněnské Hvězdárny. „Nechali jsme vyrobit výroční turistickou známku, v prodeji bude limitovaných 300 kusů za cenu 40 korun. Zakoupit ji bude možné od pondělí 12. dubna na pokladně hvězdárny. Po dobu uzavření zařízení bude prodej možný po domluvě v prostorách předzahrádky,“ uvedla.

Mimořádně zajímavá ale bude i spolupráci s renomovaným Street art festivalem z Olomouce. „Díky tomu by mohl na sklonku prázdnin ozdobit jednu ze stěn naší budovy mural, tedy velkoplošná malba. To bude velká událost, na kterou se velmi těšíme,“ doplnila Iveta Fréharová.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit