Co se děje v botanické zahradě?

Vládní nařízení uzavřelo i prostějovskou Botanickou zahradu Petra Albrechta. Pěstované rostliny to zjevně nijak netrápí a v průběhu zimních měsíců tu najdeme druhy otáčející kalendář o pár listů vpřed.

Foto zdroj: prostejov.eu

Mezerou v ledové krustě se na svět prodírají květy čemeřice černé. Ale pozor, nenechte se názvem zmást, květy této rostliny mají sněhově bílou barvu. Černě zbarvený je pouze podzemní oddenek. Mráz květům nevadí, pouze v případě velmi nízkých teplot se zkroutí a počkají, až mrazy povolí a slunce opět rozevře jejich okvětní lístky. Podobnou strategii volí také její příbuzná čemeřice nachová, která právě začíná nakvétat.

U moderního rozšíření botanické zahrady najdeme sbírku nepříliš známých zimních krasavců – vilínů. Vilíny dokáží v zimní zahradě vytvořit opravdový karneval barev. Jejich žluté a oranžové střapaté květy rozzáří ponurou atmosféru a navnadí nás na přicházející jaro. Z prostějovských vilínů jako první vykvétá žlutými květy vilín viržinský původem ze Severní Ameriky, kde byl domorodci používán také jako léčivka.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit