Jak jsi se dostala k pečení?
Dobré jídlo kolem mě bylo od malička. Buchty jsme měli každou neděli. Můj dědeček miloval vaření a babička nám zase pekla poschoďové narozeninové dorty. A jako správný milovník jídla jsem od určitého věku převzala iniciativu a na rodinné oslavy začala péct sama. Baví mě experimentovat a neustále něco zkoušet. Moje první kulinářské pokusy vznikaly z rodinných kuchařek, a nebo podle food bloggerů. Moc se mi líbí moderní cukrařina a preciznost. K tomu mi taky hodně pomohla zkušenost v cukrárně v zahraničí.
Karolína tvoří krásné dorty.
Kdy jsi začala sama péct?
Pro rodinu jsem pekla už od střední školy. Pro známé a kamarády potom hned po škole, kdy mi taky došlo, že by bylo fajn se tím živit. Necítila jsem se ale, že mám na to dostatek zkušeností a odvahy (a taky že neměla). Dostatek zkušeností asi člověk nemá nikdy, ale alespoň odhodlání jsem nabrala po návratu z Austrálie. To už jsem měla jasno, že se chci živit tím, co mě baví, a díky podpoře rodiny a partnera jsem dostala potřebnou odvahu svou touhu uskutečnit. Je to zatím skvělá zkušenost.
Je to pro tebe spíš koníček nebo práce?
Od doby, co se tím živím, je to taky určitý závazek a zodpovědnost, takže primárně je pro mě pečení práce. Avšak je to práce, kterou dělám velmi ráda a každý den mě baví. Kdyby to nebyl zároveň i můj koníček, dělat bych to nemohla. Je to něco, co jsem si vybrala, a myslím, že je také velké štěstí, že se tím mohu uživit. Takže jsem za každý den této práce, kterou miluji velice vděčná.
Co tě na tom nejvíc baví?
Nejvíc mě baví milí zákazníci, kterým mohu udělat radost a oni na oplátku umí ocenit mou práci. Velice mě těší když lidem chutná, a mohu jim zajistit skvělý chuťový zážitek a nadšení z krásného dárku či mlsání jen tak pro radost. To je pro mě vlastně taková nejkrásnější odměna. Že mohu dělat radost někomu dalšímu tím, co dělám. Samozřejmě mě také baví pečení samo osobě a neustále dělat tvůrčí činnost. Naplňuje mě se takto hravě vyjadřovat.
Jaká byla tvá největší výzva?
Výzvy mě vlastně potkávají neustále (tak jako každého z nás) věřím ale, že ta největší ještě přijde. Velkou výzvou pro mě byla realizace mého podnikání. Jsem typ člověka, který potřebuje mít ve všem jistotu a jasno, a trvá mi déle se rozhodnout. Co se týče zakázek, tak asi největší výzva pro mě byla moje první svatba - byla to vlastně moje první svatba na zakázku vůbec. Je to velká událost, a tak jsem chtěla, aby bylo vše perfektní. Dělala jsem hned dort na 3 patra a k tomu sladký bar. V té době mi všechno ještě trvalo mnohem déle, takže si pamatuji, že jsem celou noc nespala a všechno dělala hrozně pomalu. Taky bylo zrovna přes 30°C a krémy se mi rychle roztékaly. Měla jsem nervy na dranc, ale nakonec vše dobře dopadlo. Zpětně se na to vlastně dívám, jako na vtipný zážitek.
Co je pro tebe nejzajímavější péct?
Na to se asi nedá úplně odpovědět. Rozhodně nenudím. Moc mě ale baví péct pro firmy na různé akce či otevíračky nových podniků, apod. To je většinou hodně zajímavé, neboť je to v duchu daného prostředí a tudíž si mohu zkusit i tématiku, kterou tak často nedělám.
"Neustále mě klienti překvapují svou otevřeností a nápady."
Jaká je tvá inspirace při tvoření?
Co se týče podnikání, inspirací mi vždy byla hodně mamka a přátele, kteří jsou kreativní a umí si jít za svým. Ze začátku mě taky hodně inspirovaly úspěšně cukrářky z Česka a Slovenska, a taky některé zahraniční. Obdivuji jejich odhodlání pro práci a vidět to, že když se chce tak to prostě jde... Co se týče designu, převážně se inspiruji přírodou a sezónními produkty, potravinami. V hlavě už mám zakódovaný svůj rukopis, takže inspirace přichází tak nějak sama. Často si před spaním představuji, jak budou další dorty vypadat.
Baví tě víc pečení dortů nebo cukroví?
Nejvíc mě baví dorty, protože je beru jako umělecký kousek. To máte stejně jako s barvami a plátnem. Nachystám si suroviny, a pak už jen tvořím. Každý dort je jedinečný. To mě opravdu hodně baví. Dezerty už jsou specifičtější. A u většiny mám předem stanovený design, který se moc nemění.
Jaké používáš suroviny, snažíš se třeba o zdravější varianty?
"Pokud to jde, snažím se brát suroviny z místních farem a od lokálních dodavatelů."
Rozhodně dbám na kvalitu surovin. Soustředím se na kvalitu, a ne na kvantitu, takže se nebojím si za suroviny připlatit. Zdravějších variant jsem velký příznivec, a osobně mi velmi chutnají, ale ne každý má o ně zájem. Klasika je prostě klasika. Spoustě lidí například nechutná celozrnná mouka. V nabídce ale zdravější varianty mám, a mám na ně taky své stálé klienty, kteří už nic jiného nechtějí.
Jaké máš další záliby kromě pečení?
Miluji přírodu a pobyt v ní. Takže pokud to čas dovolí, volno trávím právě v přírodě. Ať už na kole nebo na túře. Také se snažím svůj volný čas věnovat rodině a přátelům. Pokud se to dá skloubit, je to ideální. Věřím, že jsou to pro mě dvě nejdůležitější věci k radosti. Mít prostor si vyčistit hlavu na čerstvém vzduchu, a mít oporu a skvělé vztahy. To je k nezaplacení.
Kde všude můžeme ochutnat tvoje dobroty?
Pravidelně do žádné kavárny nedodávám. Nemám na to dostatek prostoru. Sem tam ale peču takzvané víkendové mlsací krabičky, v kterých je mix zákusků, které si v klidu doma můžete vychutnat. Za mě je to lepší i v tom, že je mezi mnou a klienty osobnější přístup. A samozřejmě si u mě kdykoliv můžete objednat dobroty na zakázku na mých stránkách karols.cz
Neplánuješ si založit nějaký blog s recepty?
Zrovna teď pracujeme na webu, kde jeho součástí bude i blog, kam sem tam plánuji nějaký recept přidat. Momentálně ale neplánuji mít food blog. Prioritně chci opravdu hlavně péct. Recepty budou jenom jako takový doplněk, pro mé zákazníky jako rozšíření služeb. Chci se s nimi podělit o nějaké mé oblíbené recepty, ať si můžou zamlsat kdykoliv.
Recept na vynikající Cheesecake s Lotuskami
Na korpus (na cca 24 cm formu)
- 100 g Lotus sušenek
- 180 g máslových sušenek
- 120 g másla
Krémová náplň
- 250 g krémového sýra žervé / Philadelphia
- 350 g mascarpone
- 120 ml smetany ke šlehání
- 130 g třtinového cukru
- špetka soli
- 3 celé vejce+ 1 žloutek
- Kůra z jednoho velkého bio citronu
- Šťáva z půlky citronu
Vrchní vrstva
- 120 g zakysané smetany (ideálně 20%)
- 80 g mascarpone
- 1 lžíce cukru šťáva z citronu
Zdobení: skvěle se hodí jahody, maliny a rybíz.
Postup: Předehřejte si troubu na 160°C.
Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu o průměru cca 24 cm vymažte máslem a dno i okraje vyložte pečicím papírem. Sušenkovou směs rovnoměrně rozprostřete na dno formy a uhlaďte lžící.
Žervé, mascarpone, sůl a cukr šlehejte v robotu či pomocí ručního mixéru, dokud nevznikne hladký krém. Kontrolujte při tom okraje a dno mísy, aby se vše rovnoměrně prošlehalo. Poté přidejte smetanu, citronovou kůru i citronovou šťávu a důkladně šlehejte. Nakonec po jednom přidejte vejce a žloutek. Mixujte už jen krátce, dokud se směs nepropojí. Krémovou směs nalijte do formy.
Cheesecake pečeme ve vodní lázni (na dno trouby umístěte hrnec s vodou). Pečte cca 60 minut. Hotový cheesecake by se měl při zaklepání o formu uprostřed třepat. Koláč ale nepřepečte – nenechte jeho povrch zhnědnout, každá trouba peče trošku jinak.
Po upečení vypněte troubu, pootevřete dvířka a dort nechte vychladnout. Poté ho dejte chladit na pár hodin do lednice. Ideální je, když cheesecake necháte v lednici přes noc.
Všechny suroviny na vrchní vrstvu vyšlehejte do hladkého krému a vychlazený cheesecake jím zatřete. Dozdobte ovocem.
A hotovo!