Do Prostějova se sjedou vexilologové z celé republiky a nad městem zavlaje originální vlajka

Prostějov bude o víkendu hostit 8. Český národní vexilologický kongres. Do Prostějova se na konec týdne sjedou vexilologové, tedy odborníci na vlajky a jejich využívání, nejenom z celé České republiky, ale také ze zahraničí.

Foto: Ilustrační obrázek

Již historicky osmý Český národní vexilologický kongres pořádá pod záštitou 1. náměstkyně primátora Milady Sokolové celostátní odborná organizace, která sdružuje znalce a milovníky vlajek – Česká vexilologická společnost.

Emblém a vlajka České vexilologické společnosti

„Naší náplní je nejenom odborné studium vlajek a praporů, ale také propagace jejich využívání. Zaměřujeme se ovšem i na osvětu, která má za cíl vysvětlovat, jak se vlajky správně vyvěšují, a i jinak používají,“ vysvětlil předseda České vexilologické společnosti Petr Holas.

Česká vexilologická společnost je ovšem zapojená i do vytváření vlajek. Její členové jako odborníci například zasedají v parlamentním podvýboru, který řeší mimo jiné udělování nových vlajek obcím a městům.

Nová, originální vlajka ostatně bude doprovázet i prostějovský vexilologický kongres

 „Speciální kongresová vlajka vzniká pro každý český národní vexilologický kongres. Ta pro letošní kongres v sobě spojuje symboly České republiky a města Prostějova. Vlajka kombinuje modrý klín z české vlajky a prostějovskou žlutou barvu i červenou mříž z městského znaku. Z něj pochází i osm hvězd, které připomínají, že jde právě o v pořadí osmý vexilologický kongres,“ vysvětlil tajemník společnosti pro kongresy a autor kongresové vlajky i emblému Petr Exner.

Emblém a vlajka 8. ČNVK

Kongresovou vlajku, ale i další zajímavé vlajky či prapory budou moci Prostějované vidět po celý víkend. „Kongresová vlajka bude vyvěšena po dobu konání kongresu na radnici. Tam proběhne v sobotu 5. října v osm hodin ráno slavnostní zahájení kongresu. K vidění při něm budou i vlajky a prapory několika místních vojenských útvarů, spolků a hasičských jednot. Následně bude po půl deváté ráno kongresová vlajka také vztyčena na stožáru před Střední odbornou školou Prostějov na náměstí Edmunda Husserla, protože následný odborný program bude probíhat v sobotu i v neděli dopoledne v nedalekých prostorách Národního domu. K poslechu bude například přednáška o historii moravských symbolů. Na všech částech programu je vítaná veřejnost. Kongres navíc doplní vexilologická výstava ve Státním okresním archivu,“ uvedl jeden ze spoluorganizátorů kongresu a jediný prostějovský člen České vexilologické společnosti Petr Sokol.



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček