Student Univerzity Palackého získal evropskou cenu za nejlepší projekt syntézy látek proti nádorům

Evropské ocenění za nejlepší chemický projekt získal v mezinárodní soutěži European Union Contest for Young Scientist (EUCYS) student Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Janis Bojko. V konkurenci 146 soutěžících do 20 let uspěl s prací Synthesis of new selective-dual inhibitors of cyclin-dependent kinases zabývající se syntézou nových duálních inhibitorů proteinových kináz. Výzkum má přispět k nalezení nových protinádorových léčiv.

Olomoucký student Janis Bojko uspěl v celoevropské soutěži mezi 146 soutěžícími

„Bylo mi obrovskou ctí být jen pouhou součástí této velké akce. Hlavním cílem pro mě bylo si celou událost vychutnat a užít. Poznal jsem spoustu skvělých lidí ze všech koutů světa, díky kterým celá soutěž stála za to. Projekty mezi sebou nešlo absolutně srovnávat, a to ani ze stejné kategorie, protože každá problematika byla od sebe diametrálně odlišná,“ uvedl Janis Bojko.

Student oboru Bioorganická chemie a chemická biologie se syntézou látek s protinádorovou aktivitou dlouhodobě zabývá ve výzkumné skupině Petra Cankaře z katedry organické chemie PřF UP. „Zjednodušeně řečeno se jedná o studii zkoumající biologickou aktivitu nových potenciálních protinádorových léčiv proti akutní myeloidní leukémii (AML). Zabýval jsem se syntézou těchto látek. Všem kolegům, se kterými jsem spolupracoval, patří velké poděkování,“ doplnil Janis Bojko.

Talentovaný student se k výzkumné skupině Petra Cankaře připojil v roce 2021 při studiu Gymnázia Františka Živného v Bohumíně. „Janise znám od úplného začátku, kdy k nám na katedru přišel v rámci projektu Badatel. Je vidět, že ho organická chemie nesmírně baví. Je iniciativní a mimo výuku si aktivně vyhledává i krátkodobé stáže na různých výzkumných institucích a v komerčních firmách. Nyní se snažíme připravit inhibitory CDK2, na kterých spolupracujeme s kolegy z katedry experimentální biologie přírodovědecké fakulty a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v Praze. To, že uspěl v rámci mezinárodní soutěže EUCYS, nás na katedře velmi potěšilo,“ dodal Petr Cankař.

První ročník mezinárodní soutěže European Union Contest for Young Scientist pořádaný Evropskou komisí byl uspořádán v roce 1989 v Bruselu. Od té doby je soutěž pořádána v evropském městě vědy, které je pro daný rok zvoleno. Letošního ročníku se zúčastnilo 146 soutěžících do 20 let z 38 zemí. Do soutěže se nelze přihlásit, účastník je nominován pouze národním organizátorem.




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček