Bez veřejnosti nový bazén stavět nelze

Po vydání zprávy o přípravě referenda za výstavbu 50 m bazénu v Prostějově oznámila Rada města Prostějova, že původní záměr mění z 8 dráhové pětadvacítky na 10 dráhovou. Tento krok je částečným zlepšením kapacitních možností nového bazénu, ale podle zpracované studie stále nedostatečným. Hrozí, že poptávka po plaveckých a vodních aktivitách opět nebude uspokojena a občané budou odkázáni na okolní města.

Foto:: Ilustrační obrázek

Rada zorganizovala speciální číslo Prostějovských radničních listů, aniž by umožnila zvoleným zastupitelům se k věci vyjádřit v souladu s požadavkem tiskového zákona. Místo toho dostal prostor správce bazénu ve Svitavách, který spojil výstavbu 50 m bazénu s výsledky na úrovni mistrovství Evropy či světa. Prostějovští plavci neorganizují referendum kvůli vrcholovému sportu, i když i ten tu bude mít prostor, ale především k uspokojení požadavků široké veřejnosti po plaveckých aktivitách. Ani krok radních směrem k rozšíření původního projektu nezajistí dostatečnou kapacitu pro občany Prostějova a celého okresu. Náměstek primátora se v tisku vyjádřil, že referendum ohrožuje výstavbu nového bazénu. Opak je pravdou. Výstavbu nového bazénu ohrožuje postup radních v Prostějově, kteří předložili nedostatečný projekt 25 m s 8 drahami 5. 12. 2023, aniž by cokoli konzultovali s prostějovskými plavci, a aniž by zjistili především názor veřejnosti. Tuto variantu odhlasovala koalice (ANO, ODS, PéVéčko, SPD) bez jakékoli veřejné diskuse již 12. 12. 2023. Veškeré snahy o nastavení veřejného dialogu o podobě bazénu odmítla opět koalice (ANO, ODS, PéVéčko, SPD) na únorovém zastupitelstvu, kde zamítli návrh usnesení, které revokovalo rozhodnutí o výstavbě 8 dráhové pětadvacítky a ukládalo radě jednat se širokou veřejností o podobě a funkcích nového bazénu.

Komentář k nastalé situaci přikládá šéftrenér plaveckého oddílu Lukáš Kousal: „V ČR je padesátek málo a dostat se na ně není jednoduché. Jak jsem řekl na jednání i panu primátorovi, právě výhodou Prostějova je velký bazén v menším městě. V nabídce je rozvoj celého Prostějova a regionu, natáhnutí lidí zpět do města, ne je posílat ven. Snahou nejen nás, ale i města by mělo být rozvíjet město a spolupracovat, ne házet klacky pod nohy a stavět proti sobě lidi. Proto jdeme cestou, kdy nás zajímá názor obyvatel města a doufáme, že zajímá i vedení města. Není to o plaveckém oddílu, ale o nás všech a vidím to každý den na plném bazénu.“

Záměr TJ Prostějov se nijak nemění a v současné době probíhá sběr podpisů k iniciaci referenda. Těch se již v prvním týdnu sběru sešlo několik set. Aby referendum mohlo být vypsáno, je zapotřebí sesbírat alespoň 3443 podpisů, tedy 10 % voličů v seznamu pro město Prostějov.



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček