Letošní ankteta osobnost Moravy již zná své vítěze

V neděli 10. prosince 2023 byla uzavřena internetová anketa Osobnost Moravy 2023. Letos opět, stejně jako v předchozích ročnících této iniciativy, předcházela samotnému hlasování důležitá nominační fáze ankety. Velkou radost nám pořadatelům ze spolku Moravská národní obec udělala skutečnost, že se opět sešlo mnoho návrhů, ze kterých pak vykrystalizovala finálová pětice nominovaných, pro které mohla od 25. června široká veřejnost hlasovat. Všichni lidé, kteří mají rádi Moravu, její tradice a kulturu tak měli skvělou možnost podílet se na rozhodování, kdo z nominovaných Moravanek a Moravanů získá největší sympatie obyvatel naší milé země Moravy a tím vítězství.

Na druhém místě ankety se počtem 3491 hlasů umístili novináři, redaktoři Hanáckého žurnálu Furtovnik, propagátoři hanáckého jazyka, které můžete pravidelně poslouchat například na vlnách moravského regionálního rádia Haná, man

"Vážení příznivci Moravy, přes ne zcela příznivou ekonomickou situaci mnoha rodin i celé společnosti, přes hrozby válečného konfliktu nedaleko od našich východních zemských i státních hranic a navzdory vleklým nebezpečím koronavirové infekce jsme také letos zaznamenali velmi slušný celkový počet 14 023 hlasů. Každého z nich si, my členové koordinačního týmu, velmi vážíme. Čím více hlasujících a hlasů, tím větší je totiž objektivita celé ankety," informuje Stanislav Blažek místopředseda Moravské národní obce.

Letošním vítězem a OSOBNOSTÍ MORAVY 2023 se díky 4027 hlasům stal slovácký malíř z Hroznové Lhoty, litograf, ilustrátor, pořadatel výtvarných sympozií, výrobce došků, vynikající vinař, divadelník a člověk oddaný kráse jedinečného moravského folkloru, pan FRANTIŠEK PAVLICA. Tomuto oblíbenému a všestrannému člověku také náleží a během tradiční brněnské slavnosti DEN ZA MORAVU, která se koná tradičně v září, bude vedle pamětního listu předána připravená hlavní cena v podobě jedinečné skleněné trofeje s moravskou orlicí a jménem vítěze.

Na druhém místě ankety se počtem 3491 hlasů umístili novináři, redaktoři Hanáckého žurnálu Furtovnik, propagátoři hanáckého jazyka, které můžete pravidelně poslouchat například na vlnách moravského regionálního rádia Haná, manželé HELENA HAVELKA BARONOVÁ a MILOSLAV HAVELKA. Taktéž tento sympatický pár propagátorů lidové kultury a tradic moravské Hané obdrží za své umístění z rukou představitelů Moravské národní obce menší exkluzivní skleněnou trofej se symbolem země Moravy a svými jmény.


Třetí pozici v konečném výsledku, díky 2551 hlasům, obsadil rodák z moravské metropole města Brna žijící na samotném severu země Moravy, bývalý starosta obce Vražné, pan Ing. VLADIMÍR JOSEF NIPPERT. Tento zasvěcený propagátor odkazu velkého Moravana Johanna Gregora Mendela, iniciátor obnovy rolnického statku a rodného domu této velké osobnosti světové vědy v Hynčicích, které jsou místní částí obce Vražné, převezme v rámci slavnostního programu Dne za Moravu na brněnském náměstí Svobody nejmenší exkluzivní skleněnou trofej.

Na čtvrtém místě se díky 2099 hlasům umístili moravští úspěšní podnikatelé v oblasti zpracování ovoce a zeleniny, manželé Ing. ZUZANA BOUDOVÁ a OTTO BOUDA. Název Bouda 1883 - Originál ze Znojma, odkazuje na dlouhou rodinnou tradici. Již osmkrát uspěli na gastronomických Oscarech „Great Taste Awards“ ve Velké Británii. Veřejnost se s těmito velkými patrioty taktéž může setkat během již zmiňované oslavy moravanství v Brně, kde Boudovi převezmou v upomínku na svoji nominaci pěkný pamětní list.

Pro pamětní list za nominaci v anketě si pak na ozvučené pódium umístěné na náměstí Svobody v září přijde také legenda moravského a československého ledního hokeje, pan JAROMÍR MEIXNER, který s 1855 hlasy obsadil v anketě páté místo. Tento dvojnásobný stříbrný medailista z Mistrovství světa a držitel pěti mistrovských titulů Československé hokejové ligy (Rudá hvězda Brno, TJ ZKL Brno) získal také mnoho domácích ocenění. V roce 2021 byl dokonce pan Jaromír Meixner právem uveden do Síně slávy našeho hokeje.

Všechny oceněné osobnosti a dvojice pak zároveň obdrží malý dárek v podobě publikace Moravské dějiny do roku 1860, kterou prostřednictvím sbírky moravských patriotů vydal náš spolek Moravská národní obec.

"Rád bych touto cestou za nás pořadatele vyjádřil úctu všem nominovaným osobnostem. Ačkoliv obdrželi různý počet hlasů, všichni nominovaní patří mezi přední osobnosti společenského života naší drahé vlasti, země Moravy. Všem nominovaným, nominujícím a hlasujícím děkujeme za účast, zájem a podporu. Snaha nás pořadatelů ze spolku Moravská národní obec však bude i v budoucnu pokračovat, budeme dále poukazovat na výjimečné Moravanky a Moravany, lidi, kteří vynikají v nejrůznějších oborech lidské činnosti," uzavírá Stanislav Blažek místopředseda Moravské národní obce, z.s. kontaktní osoba a jednatel iniciativy „Osobnost Moravy“.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit