Anketa Alej roku je v plném proudu. Hlasovat můžete také pro dubovou alej u zámku Čechy pod Kosířem

Kilometry silnic, cest mezi poli, městských ulic a cestiček v parcích již odpradávna zdobí stromořadí. V každé sezóně se zastavujeme u jejich majestátu a vážíme si jejich dlouhé historie. Fascinují nás příběhy, které se skrývají v těchto zelených svědky minulosti. Stromové aleje nám nabízejí prostor nejen pro příjemné procházky, ale i pro chvíle klidu a relaxace. Jsou nezbytnou součástí zdravě fungující krajiny. Letošní nominaci v soutěži Alej roku si vysloužila mimo jiné Dubová alej u zámku Čechy pod Kosířem.

Foto zdroj: alejroku.cz

 O vítězství může rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky. 

Zámecký park v Čechách pod Kosířem, rozkládající se na ploše 21,5 ha, patří mezi nejcennější romantické krajinářské realizace v České republice. Na jeho tvorbě se významnou měrou podílel původem portugalský hraběcí rod Silva-Tarouca, proslulý dlouhou tradicí zájmu o zahradní tvorbu. Objekt je také významný častými pobyty malíře Josefa Mánese mezi lety 1849–1871, který mohl koncepci parku významně ovlivnit.

Alej má pozoruhodnou historii spojenou s rodem Silva-Tarouca, ze kterého vzešel i zakladatel Průhonického parku. Pobýval zde a v altánu u aleje působil slavný český malíř Josef Mánes.

Hlasovat můžete zde: alejroku.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit