UHO už školáky děsit nemusí. Jídelny mohou využívat lokální potraviny také díky iniciativě Od vidlí po vidličku

Univerzální hnědá omáčka, lidově řečeno UHO, která děsila strávníky školních jídelen po několik generací, už k mání není. A nebude. Nejen proto, že se nedala jíst, ale zejména z důvodu, že ji nahradily nové trendy ve zdravé, a přitom chutné stravě. Specialistka na výživu a zdravotní prevenci Margit Slimáková o tom v Zábřehu diskutovala na přednášce určené vedoucím školních jídelen. Mluvilo se také o využití regionálních potravin.

V rámci iniciativy Od vidlí na vidličku se školáci vydávají na farmy, kde poznávají, jak "vzniká jídlo". Foto: mas

„Místní producenti lokálních potravin nám přináší nesrovnatelnou kvalitu oproti velkým řetězcům. Je nám ctí, že můžeme vařit z kvalitních a poctivých surovin, které odebíráme v prvotřídní kvalitě“, uvedla Petra Macháčková, ředitelka školní jídelny v Zábřehu, kde se přednáška s uznávanou výživovou poradkyní konala.

Součástí akce byla také ochutnávka jídel připravených z místních surovin. Všechny kuchařky se tak mohly přesvědčit, že skvělé, pestré a chutné školní obědy se dají vykouzlit ze surovin, které pěstitelé, farmáři a výrobci produkují za humny. Jejich ceny jsou přitom srovnatelné, ne-li nižší než ty od nadnárodních velkododavatelů.

Od vidlí na vidličku

„Chceme, aby naše děti jedly ve školách co nejlépe. Aby měly na talíři zdravé, chutné a čerstvé potraviny. U nás na Šumpersku jsme přímo u zdroje. Máme tu spoustu farmářů, potravinářů i sadaře. Je škoda, že jejich potraviny často končí v Praze nebo Zlíně a my si sem vozíme jídlo odjinud,“ dodal Radim Sršeň, předseda MAS Šumperský venkov.

Projekt je součástí iniciativy Od vidlí na vidličku, kterou pořádají Místní akční skupiny. Celý program se zaměřuje právě na to, aby se regionální potraviny a suroviny spotřebovávaly přímo v místě, kde vznikají. Snahou iniciativy je také dostat co nejvíce regionálních potravin do kuchyně školních jídelen. Na Šumpersku mají tradičně dobré jméno například ovocnáři, producenti mléčných výrobků a masa.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit