Psycholog Adam Suchý vydává svůj první román "Všechno se v dobré obrátí"

Prostějovský klinický psycholog, ale také básník a textař Adam Suchý, který mimo jiné napsal texty písní pro Karla Gotta, Helenu Vondráčkovou nebo Terezu Kerndlovou, vydává satirický román. Dílo "Všechno se v dobré obrátí" je jedna z mála knih, která mj. reflektuje blížící se 30leté výročí rozpadu ČSFR. Konfrontace současné reality a představ před 30 lety o tom, jak se změní naše republika, její kultura a co přinesou informační technologie. Taktéž nahlédnutí do divokých principů žurnalistiky v 90 letech.

Do silvestrovské půlnoci roku 1992 zbývá jen několik dnů. Mladý sebestředný novinář Daniel vyráží s jedním z prvních československých zájezdů na ostrov Tenerife, aby zde pro magazín Exotica napsal nenápadně pochvalnou reportáž o místních plážích, hotelech a turistických radovánkách. Daniel zde ale nachází mnohem víc než materiál ke svému článku a postupná změna pohledu na okolní svět i na sebe sama nakonec vede k překvapivé výhybce v jeho dosavadním životním směřování. Více nám o knize prozradil sám autor.

Jak dlouho kniha vznikala?

Kniha vznikala dlouho, první poznámky jsem si určitě psal před více než 15 lety. Nedá se ale mluvit o nějakém soustředěním psaní, pořád bylo něco důležitějšího, takže jsem psal tempem jedna stránka za měsíc. Než mi konečně došlo, že toto je důležité pro mě. V tomto ohledu mi kromě blížícího se výročí 30 let rozpadu ČSFR, které se odehrává na pozadí románu, pomohlo i covidové zpomalení a omezení jiných aktivit. Ano, ani jako psycholog jsem si ten prostor nedokázal zařídit sám a nakonec jsem musel vzít za vděk zásahem shůry. Postavy jsou vykresleny díky letité zkušenosti klinického psychologa a psychoterapeuta, psychologie tam tedy není zastoupena prvoplánově, ale spíše na pozadí. Ale ten čas tomu ve výsledku prospěl, myslím si.

Jedná se čistě o fikci, nebo se dá říct, že jste se v některých pasážích inspiroval vlastním životem?

Kniha je fikce, ale… Definujte fikci. Pokud je ten příběh vytvářen a přenášen na papír (či do wordu) uskupením buněk, myšlenek a emocí jménem Adam Suchý, musí to někde odrážet i mé zkušenosti a prožitky. Jedním ze záměrů bylo mj. i trochu si ze sebe dělat legraci.

Plánujete napsat pokračování tohoto románu, nebo se zaměříte na jiné žánry?

Další knihu mám rozepsanou asi jako tu předchozí, mnoho a mnoho poznámek a nápadů, ale zatím nic uceleného. O pokračování této jsem neuvažoval, ale teď si víc uvědomuju, že ty postavy mi za ty roky přirostly k srdci, a představa, že se s nimi už nikdy nesetkám, je pro mě vlastně smutná. Jiným žánrům jsem se věnoval dříve, vydal jsem odbornou knihu, psal poezii, písňové texty a povídky. Ale mnohem víc mě už delší dobu láká právě próza a beletrie. Přesto bych chtěl v další knize, pokud mi zase nějaké okolnosti dovolí ji napsat a dopsat, dát ještě více prostoru právě psychologii a psychoterapii.

Adam Suchý je profesně klinický psycholog a psychoterapeut (www.adamsuchy.cz), diagnosticky pracuje mj. s transgender lidmi. Vede psychoterapeutické výcviky. A s kolegou připojil Českou republiku ke Globální psychologické alianci GPA (www.cpng.cz), kde ji dál zastupuje. Umělecky psal oceněnou poezii i povídky, písňové texty pro interprety Universal Music a jiné např. Karla Gotta. Přehled veškeré umělecké činnosti Adama Suchého najedete zde www.suchyart.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit