Nelžeme si. Proč politici před volbami zkreslují skutečnou situaci?

Známe to všichni. Pokud chceme dosáhnout nějakého cíle, dobře se připravíme. Zjistíme si, jaké jsou okolnosti a podmínky jeho dosažení, jaké cesty k němu vedou. Zkrátka a dobře, vytvoříme si nějakou strategii, abychom mohli slavit úspěch. Stejným způsobem to funguje v politice.

"Pokud budeme záměrně zkreslovat naši skutečnou situaci, v níž jsme, nikdy se neposuneme výše," míní politolog Pavel Šaradín. Foto: pš

Abychom v politice uspěli, musíme mít dobrý program, vysvětlovat ho a hlavní body vypíchnout skvělou komunikací a marketingem. To mnohé strany zvládají. Na konci čtyřletého funkčního období by měli všichni předstoupit před voliče a říci jim, co ve veřejné službě splnili a čeho dosáhli.  

Před krajskými volbami, které se konají za pár týdnů, se nyní objevují různá zúčtování. Krajská koalice (Spojenci, ODS a Piráti se STAN) se chválí, čeho všeho dosáhla, jak se u nás život zlepšil a jak se máme dobře.

Lidovecký šéf Jurečka slib nesplnil, Olomoucký kraj se propadl

My ostatní se na to díváme mnohem kritičtěji. Všichni jezdíme po neopravených krajských cestách, vidíme, že chybí bydlení, lékaři, zubaři, spoje nenavazují a že domácnosti v Olomouckém kraji mají nejhorší dostupnost k internetu z celé České republiky. A trápí nás nízké mzdy. Mimochodem, právě to, že se mzdy u nás zvýší a že v mezikrajském srovnání postoupíme o tři příčky výše, byl největší závazek Spojenců, respektive Mariana Jurečky, který je vedl. Jaká je realita? V roce 2020, kdy koalice nastupovala, jsme v Olomouckém kraji byli na 9. místě ve výši průměrné mzdy. Na konci vládnutí jsme nejenže nepostoupili o tři příčky výše, ale o jedno místo jsme se propadli! Utíká nám už i sousední Zlínský kraj.

Klape zdravotnictví? Hejtman tvrdí ano, jeho partneři ne

Se sebehodnocením přišel i hejtman Josef Suchánek, který byl zvolen za koalici Pirátů a STAN. Jeho ústředním sloganem je, že v Olomouckém kraji všechno klape. Školství, zdravotnictví, doprava, bezpečnost… Vím, můžete si říct, je to jen populismus a marketing. Myslím si však něco jiného. A nejen já, ale i vlastní koaliční partneři pana hejtmana. Vždyť zástupci Piráti a ODS na sociálních sítích upozorňují, že v krajském zdravotnictví dramaticky chybí lékaři a celý systém je v krizi.  

Pokud budeme záměrně zkreslovat naši skutečnou situaci, v níž jsme, nikdy se neposuneme výše.

Nelžeme si prosím a nelakujme přítomnost na růžovo. Pokud zakrýváme skutečné problémy, škodíme tím sami sobě.



 




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček