Zloděj se lstí dostal do bytu a připravil seniorku o padesát tisíc

Ve středu 5. května po poledni kontaktoval čtyřiaosmdesátiletou ženu v místě bydliště v obci na Prostějovsku dosud nezjištěný muž. Pomocí lži o tom, že má peníze pro jejího vnuka, docílil pozvání do domu. Díky známé lsti o potřebě rozměnit zjistil, kde má žena peníze uloženy a potom využil její nepozornosti a připravil ji o bezmála 50 tisíc korun.

Stále je kolem nás mnoho lidí, kteří se neostýchají okrást seniory. Foto: Ilustrační obrázek

Že peníze chybí, žena zjistila až po jeho odchodu. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu krádež. Za ten pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Doporučení Policie ČR:

  • Podvodníci často předstírají, že je posílá příbuzný. Téměř vždy se bude jednat o podvod, proto si to vždy u příbuzného ověřte dříve, než s cizím návštěvníkem začnete cokoli řešit.
  • Nikdy si nikoho cizího nepouštějte do domácnosti – ať už nabízí cokoli.
  • Větší finanční částky uložte raději do banky.
  • S uložením větší částky v domácnosti nelze souhlasit, ale pokud se pro to z jakéhokoli důvodu rozhodnete, nikdo cizí by o tom neměl vědět. V takovém případě však raději snižte riziko odcizení vysoké částky rozdělením peněz či cenností na více od sebe vzdálených míst. Tzv. „po ruce“ si nechejte maximálně 5 tisíc korun v drobnějších bankovkách pro případné rozměnění vyšších bankovek. Zbytek částky uschovejte lépe. V případě úspěchu často užívané lsti o potřebě rozměnit peníze přijdete maximálně o oněch 5 tisíc korun, ale celoživotní úspory zachráníte.
  • Tuto „přípravu“ si udělejte ihned, protože až vás někdo navštíví, už na to nebudete mít čas ani příležitost. Navíc, přestože jste přesvědčeni, že jste dostatečně obezřetní, raději předpokládejte, že se podvodníkovi podaří vás přelstít a vy si ho domů pustíte. Podvedení senioři často přiznávají, že věděli, že dělají chybu, ale přesto ji pod tlakem udělali!
  • Protože si zloději často předem tipují své oběti, pokuste se jim neprozrazovat, že jste staršího věku, či že žena žije v bytě sama. Například na zvonek či poštovní schránku umístěte raději neutrální příjmení, než ženské jméno. Zvláště pokud se jedná o jméno v současnosti již méně používané (příklad: přestože žije žena sama, je bezpečnější označení Novákovi než například Jarmila Nováková).
  • Podezřelé jednání oznamte na policii i v případě, že se vám podaří podvedení zabránit.
  • Pokud zaznamenáte pohyb podezřelých osob v okolí, kontaktujte policii



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit