Krádeže v ulicích města za více než půl milionu má na svědomí skupina drogově závislých

Policisté Územního odboru Prostějov odhalili a objasnili během ledna a února rozsáhlou majetkovou trestnou činnost, které se dopouštěla osmičlenná skupina v Prostějově. Šest mužů a dvě ženy ve věku od 21 do 38 let, všichni uživatelé drog a recidivisté, se společnými silami v různém složení, ale také jednotlivě, dopustili více než pěti desítek případů krádeží a způsobili přitom škodu přesahující 600 000 korun. Na „výpravy“ se vydávali přibližně od poloviny září loňského roku do poloviny ledna roku letošního.

Foto: Ilustrační obrázek, PČR

Poškozenými se stali majitelé sklepů, rodinných domů, garáží, zahradních chat a dalších různých objektů. Přísloví, že: „Příležitost dělá zloděje“ se v tomto případě potvrdilo několikrát, protože pachatelé často narazili na nezabezpečená a volně přístupná místa, což jim samozřejmě hrálo do karet a bez větší námahy se dostali tam, kam potřebovali.

Jednalo se například o chodby bytových domů, různé přístřešky a jejich pozornosti neunikla ani neuzamčená vozidla. Pokud objekty jejich zájmu nebyly zrovna volně přístupné, pomáhali si různými páčidly a nářadím. Kradli především elektro a stavební nářadí, elektro kola, jízdní kola a elektrokoloběžky, sportovní vybavení, elektroniku a potraviny. Zmizel ale například i dětský kočárek, solární panel a šlapací tříkolka pro seniory. Po jedné takové noční výpravě zřejmě dostali hlad, protože se u jedné z prodejen potravin vloupali i do boxu s čerstvým pečivem a odnesli si 70 rohlíků a 4 chleby. Brali všechno, co mělo nějakou hodnotu a dalo se zpeněžit. Peníze, jakožto uživatelé návykových látek, potřebovali především na drogy a živobytí.

"V lednu jsme již měli dostatek důkazů o jejich trestné činnosti a všichni, v té době ještě podezřelí, byli zadrženi na základě souhlasu státního zástupce a byly s nimi provedeny potřebné úkony. V ten samý den co byli zadrženi, byli provedeny dvě domovní prohlídky, při kterých bylo nalezeno přibližně 40 věcí pocházejících z jejich trestné činnosti a které jejich právoplatní majitelé postrádali. Mimo tyto věci jsme našli také cca půl kilogramu návykové láky - marihuany," uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Po zadržení bylo proti všem zahájeno trestní stíhání a bylo jim sděleno obvinění z trestného činu krádež a z trestného činu porušování domovní svobody. Jeden z nich byl navíc obviněn z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Trestní stíhání všech obviněných je vedeno na svobodě a dodržování zákonů jim není zrovna vlastní. Jaké tresty za výše popsanou činnost budou následovat, se dozví u soudu.

"Do této skupiny není zahrnutý 42letý muž, ke kterému měli všichni obvinění blízko. Odkupoval od nich totiž kradené věci a prodával je dál, i když dobře věděl, jakým způsobem je získali a že nejsou jejich majitelé. Proto skončil na služebně, kde mu policejní komisař sdělil obvinění z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Zda skončí zkušený recidivista za mřížemi, o tom také bude rozhodovat soud. Dle trestního zákoníku mu lze uložit až čtyřletý trest odnětí svobody," dodala Zajícová.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit