Vraťte nám hvězdnou oblohu: Světelné znečištění řeší jeden z projektů participativního rozpočtu

Město Prostějov připravilo první ročník projektu "Společně rozvíjíme Prostějov", který byl zahájen 1. října 2021 spuštěním podávání návrhů občany města. Od 1. 2. 2022 je spuštěno hlasování k projektům, které byly vybrány z občanských návrhů participativního rozpočtu.

Foto: Ilustrační obrázek

Z celkových 36 projektů postoupilo do fáze hlasování 14 z nich! Jedná se o projekty typu zajištění zábavy pro děti, venkovní posluchárny, sportovní hřiště nebo prvky, doplnění mobiliáře k mlýnskému náhonu, zpevnění komunikace či oprava chodníků a zhotovení nájezdů pro invalidní vozíky.

Podpořte občanské návrhy a rozhodněte o realizaci těch, které se Vám líbí a jsou potřebné z Vašeho pohledu. Hlasovat můžete jen do konce února! Každý registrovaný občan může přiřadit až dva kladné hlasy a jeden záporný hlas. Projekty, které budou mít nejvíce kladných hlasů, budou realizovány až do částky 3 miliony korun.

 Vraťte nám hvězdnou oblohu!

Jedním z projektů participativního rozpočtu je návrh" Vraťte nám hvězdnou oblohu!" V rámci projektu autor námětu navrhuje vytvořit studii, jejímž cílem by bylo zjištění stavu veřejného osvětlení v našem městě, navržení optimální teploty barvy nově budovaného led osvětlení , možnost stmívání v určitou noční hodinu a montáž zařízení na stávající lampy, které toto umožňují. Dále vypínání osvětlení památek, optimalizace nevhodně umístěných lamp veřejného osvětlení (svícení do oken atd.).


Světelné znečištění je problémem, který není v naší republice bohužel řešen, přestože na tento problém odborníci po celém světě i u nás dlouhodobě upozorňují. Světelné znečištění nemá jen vliv na přírodu (hmyz, zvířata) ale i na člověka, současné světelné znečistění ve městech je tak velké, že lidé neusínají ve tmě a snižuje se jim tvorba melatoninu. Melatonin je látka, která spouští regenerační procesy v našem těle, při nedostatku melatoninu dochází k poruchám spánku a současně nedochází k regeneraci buněk v našem těle. Světová zdravotnická organizace uvádí nedostatek melatoninu jako jedenu ze závažných příčin, které mají vliv na vznik rakoviny.

Navíc dojde k úspoře finančních prostředků při snížení spotřeby elektrické energie.

Chcete podpořit tento námět? Hlasujte na ZDE



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit