Podívejte se na přehled změn a novinek na silnicích pro rok 2022

V novém roce od 1. ledna 2022 budou platit pro účastníky silničního provozu nová pravidla, která se dotknou hlavně řidičů motorových vozidel a cyklistů. Obezřetní by měli být hlavně řidiči automobilů při parkování. Pokud zaparkují na parkovišti pro osoby se zdravotním postižením, vystavují se nejen udělení pokuty, ale do bodového systému jim budou nově připsány 2 body.

Foto: Ilustrační obrázek

 Zde jsou uvedené novinky, se kterými přijdou do kontaktu řidiči a cyklisté na pozemních komunikacích nejčastěji.

1. Vedle pokuty se budou od 1. ledna 2022 nově zapisovat i 2 body v bodovém hodnocení řidičů za neoprávněné stání na parkovišti vyhrazeném pro osoby se zdravotním postižením nebo zneužití parkovacího průkazu pro osoby se zdravotním postižením.

2. Strážníci obecních či městských policií budou moci od 1. ledna 2022 vyřizovat příkazem na místě přestupky související s neoprávněným užitím vyhrazeného jízdního pruhu, a to bez součinnosti Policie České republiky.

3. Boční odstup při předjíždění cyklistů. Od 1. ledna 2022 bude muset řidič motorového vozidla při předjíždění cyklisty dodržet bezpečný boční odstup, a to nejméně 1,5 metru. U pozemních komunikací, kde je nejvyšší dovolená rychlost maximálně 30 km/h, bude platit odstup nejméně jeden metr.

4. Vymezení skupin řidičského oprávnění AM a B1 v souladu s unijním právem. U dvoukolových a tříkolových vozidel bude od 1. ledna 2022 řidičské oprávnění AM nově nutné až pro řízení vozidel s konstrukční rychlostí více než 25 km/h – pro řízení pomalejších vozidel řidičské oprávnění nebude potřeba (dosud žádný spodní limit stanoven nebyl, a proto bylo řidičské oprávnění potřeba k řízení jakkoli pomalého vozidla odpovídajícího ostatním parametrům). S řidičským oprávněním AM bude možné řídit také čtyřkolky s výkonem motoru až do 6 kW (dosud to byly maximálně 4 kW). S řidičským oprávněním B1 bude možné řídit také terénní čtyřkolky s jakkoli výkonným motorem (dosud to bylo maximálně 15 kW).

5. Omezení alkoholu na takzvaných pivních kolech. Lidé na takzvaných pivních kolech (beerbike) nesmí od 1. ledna 2022 požívat alkohol či jiné návykové látky ani jezdit pod jejich vlivem. Budou mít také povinnost podrobit se na výzvu policisty vyšetření na jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog.

6. Větší pravomoci obcí při odstraňování vraků. Obce budou moci od Nového roku iniciovat řízení o odstranění vraku z veřejně přístupné účelové komunikace – soukromé veřejné parkoviště (např. parkoviště u supermarketu). Dosud měl tuto možnost pouze vlastník pozemní komunikace.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit