Olomoucký kraj zadá forenzní audit správy silnic uvedené v údajném deníku Faltýnka

V úterý 13. dubna byla na serveru Seznamzpravy.cz zveřejněna další část poznámek z údajného diáře poslance Faltýnka. Ve zmíněné reportáži se objevily také informace týkající se Olomouckého kraje. Konkrétně zde prostějovský právník Zdeněk Klapka v minulosti radil Faltýnkovi, jak ovládnout dopravní veřejné zakázky v Olomouckém kraji.

Foto: Ilustrační obrázek

Základem plánu podle právníka Klapky bylo, že zaběhnutý systém rozdělování zakázek se nemá měnit, jen je třeba ho přesměrovat na skupinu lidí kolem Faltýnka. Právník také doporučil Faltýnkovi, aby po odchodu ředitele Správy silnic Olomouckého kraje do důchodu obsadili místo ředitele „výkonným člověkem bez ambicí si dělat svoje a vkládat své myšlenky."

Vedení olomouckého hejtmanství zareagovalo na informace, které se týkají možného ovlivňování veřejných zakázek Správy silnic Olomouckého kraje. Krajští radní se dohodli, že v případě podezření na korupční jednání budou postupovat rychle a razantně. Odpovídat za zadání auditu bude radní Dvořáková Kocourková.

„Rada Olomouckého kraje schválila provedení forenzního auditu k prošetření zakázek v příspěvkové organizaci Správa silnic Olomouckého kraje,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Kauza odstartovala zveřejněním informací, které plynou ze záznamů Jaroslava Faltýnka

Některé z nich naznačují, že zakázky na dopravní stavby v Olomouckém kraji v minulosti nemusely probíhat transparentním způsobem.

„Informace, které se objevily v médiích, vůbec neberu na lehkou váhu. Naším cílem je prověřit systém a zadávání veřejných zakázek,“ zdůraznil Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro dopravu.

Transparentní hospodaření a nakládání s finančními prostředky je pro hejtmanství absolutní prioritou. „Věřím, že krajem zadaný hloubkový audit pomůže vnést do celé kauzy více světla. Jakákoli korupce při zadávání veřejných zakázek je absolutně nepřijatelná,“ dodal Ivo Slavotínek, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Výsledky auditu mají být známy do několika měsíců. Kraj rovněž deklaroval, že v případě potřeby poskytne maximální součinnost také policii.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit