Hasiči na severu zachraňují a evakuují obyvatele. Hledají se tři lidé, kteří spadli s autem do řeky

Na Jesenicku je situace kritická! Na sever Olomouckého kraje během dne zamířily desítky hasičských výprav z jižnějších regionů, aby pomohly tamním kolegům a hlavně obyvatelům v kritických chvílích. "Na Jesenicku jsme zachránili 17 obyvatel nejvíce ohrožených oblastí, mezi nimi děti. Evakuovali jsme z okolí řeky Bělé a Vidnávky 120 lidí," uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Do potoka Staříč spadlo auto, jeden člověk byl zachráněn, tři se pohřešují | Foto: Policie ČR

Na Jesenicku i na Šumpersku je nyní velké množství uzavírek, přes uzavřené mosty, pod nimiž se valí zdivočelá voda, nikdo neprojde ani neprojede. V nejvíce ohrožených a nepřístupných oblastech operují záchranné odřady hasičů, které zachraňují a evakuují obyvatele. Pomáhá jim těžká technika ze záchranného útvaru HZS ČR a SŽ - drapáky a UDS, které vytahují z rozbouřených toků naplavené dřevo a další materiál. 

Foto: HZS Olomouckého kraje

Tři pohřešovaní lidé

Hrozná situace se odehrála v obci Lipová - Lázně. Zdejší potok Staříč se změnil v divokou řeku a právě do ní spadlo auto se čtyřmi lidmi! "V obci Lipová-lázně na Jesenicku řešíme pád auta do rozbouřené řeky Staříč. Jedné osobě se podařilo dostat na břeh, další tři osoby měly zůstat uvnitř. Po vozidle i osádce pátráme," uvedla mluvčí Policie ČR Ivana Skoupilová. Podle zjištění policie jsou pohřešované osoby starší osmnácti let. Jiné informace k případu zatím nejsou známy, po ztracené trojici se pátrá. 

Vývoj situace v Povodí Moravy

Jaký byl konkrétní stav v sobotu 14. září v 19 hodin? Zde jsou aktuální informace státního podniku Povodí Moravy:

"Srážky se vyskytují na celém území v průměru okolo 15 mm za posledních 6 hodin. Nejvyšší úhrny byly zaznamenány v oblasti Valašského Meziříčí (50 mm/6 hod) a Zlínska (30 mm/6 hod). Vodní stavy na tocích v povodí Moravy a Dyje jsou vlivem trvalých intenzivních srážek nadále na vzestupu.

3. SPA je dosažen na 17 profilech: Morava (Raškov), Desná (Kouty nad Desnou, Šumperk), Branná (Jinřichov), Třebůvka (Hraničky, Loštice), Rožnovská Bečva (Valašské Meziříčí), Hloučela (Soběsuky), Romže (Polkovice), Haná (Vrchoslavice), Velička (Strážnice), Svratka (Borovnice, Dalečín, Židlochovice), Želetavka (Jemnice, Vysočany), Moravská Dyje (Janov). Postupně přibývají další. 2. SPA je dosažen na 26 profilech.


Foto: Povodí Moravy, s.p.

Z vodních nádrží jsou i nadále udržovány zvýšené odtoky. Z VD Vír aktuálně odtéká 40 m3/s, z VD Vranov 105 m3/s, z VD Brno 60 m3/s a z VD Nové Mlýny 380 m3/s. Aktuální volný objem v nádržích je celkem 184 mil. m3. Uvolněné prostory jsou stále dostatečné pro zachycení předpovídaných povodňových vln, postupně se však plní a další manipulace probíhají v závislosti na vývoji situace. Předpovědi jsou proměnlivé.

Zaměstnanci Povodí Moravy jsou v terénu a byli dále posíleni odborníky na technicko-bezpečnostní dohled. Probíhá kontrola hrází, vodních děl, odstraňování překážek z koryt vodních toků a monitoring rozlivů. Vodohospodářský dispečink nonstop vyhodnocuje situaci, provádí přepočty možného vývoje a operativně řídí manipulace na vodních nádržích."

V Olomouci o něco klidněji

Podle informací z olomoucké povodňové komise jsou prognózy pro Olomouc mírně optimističtější než včera. Riziko, že se bude opakovat rok 1997, je prý minimální. 

Původní krizové povodňové scénáře pro město Olomouc se nenaplňují. I přesto, že v Jeseníkách stále intenzivně prší a déšť by měl ustávat až v neděli odpoledne, jsou od včerejška prognózy odborníků oproti těm pátečním optimističtější. Je to hlavně z toho důvodu, že větší část vody odtéká z horských oblastí na polské území. Přímé ohrožení obyvatel Olomouce řekou Moravou tak v tuto chvíli nehrozí.

Hrozba rozlivu vody se tak týká jen nejjižnější části města na Nových Sadech a pak také v části Chomoutova. Konkrétní hrozbu najdete v této nové aplikaci, která zobrazí rozliv úrovně vody při předpokládané dvacetileté povodni v konkrétní lokalitě města. Do mapové aplikace stačí zadat adresu nebo parcelní číslo.

Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček