Špačkům na hřbitově už skončila pohoda. Město je bude plašit

V období od 2. září mohou obyvatelé Prostějova v areálu městského hřbitova na ul. Brněnská v průběhu nočních hodin (včetně víkendů a státních svátků) zaslechnout neobvyklé zvuky troubení a zaznamenat pohybující se světlo. Jedná se o opatření k zaplašení špačků. Zástupci města věří, že budou účinná a hřbitov se opět stane důstojným místem posledního odpočinku.

Špaček obecný patří mezi nejhojnější evropské ptáky. Odhaduje se, že v Evropě žije kolem 35 až 60 milionů špačků a celosvětovou populaci tvoří více než 650 milionů jedinců. Foto zdroj: .rozhlas.cz

Na městském hřbitově na ul. Brněnská se již nějakou dobu shromažďují hejna špačků, kteří zde nocují a znečišťují své okolí. Tisíce těchto ptáků si pro přenocování vybírají zejména stromořadí 26 ks habrů v jižní části hřbitova. Pod touto alejí dochází k silnému znečištění hrobů a chodníku ptačím trusem. Vlastníci přilehlých hrobů i správa hřbitova jsou doslova terorizováni špínou a zápachem.

Město Prostějov již v minulosti po konzultaci problému s odborníky na veřejnou zeleň i ornitology provedlo prořez stromů, umístilo na ně elektronické plašiče ptactva a nainstalovalo pohyblivé makety dravců a tzv. třpytící se třepetalky s cílem špačky odehnat. To se však prozatím nepodařilo a město Prostějov považuje situaci aktuálně za neúnosnou. Proto se rozhodlo přistoupit k dalším radikálnějším opatřením. Povolalo sokolníka a také zaměstnalo pracovníka, jehož úkolem je špačky v průběhu noci rušit světlem a hlukem. Město doufá, že se podaří špačky ze hřbitova, který je kulturní památkou, vymístit.




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček