Exkluzivně: Do Přerova míří stovky vojáků a s nimi miliarda korun

Přerovské letiště patrně čeká návrat k bývalé prestiži a slávě. Podle informací REJ.cz by se do města měly přesunout vojenské jednotky se stovkami příslušníků armády. Přerov by tak zažil nebývalý příliv obyvatel i ekonomického kapitálu.

Letiště Přerov by se mělo dočkat velkých investic. Foto: fb

„Dlouhodobě se snažíme, aby význam přerovského letiště opět vzrostl. V současné době je jisté, že se na letiště postupně přesouvá a etabluje bezpilotní prapor z Prostějova, takzvaní dronaři. Počet vojenského personálu se bude postupně zvyšovat, v roce 2028 by to měly být stovky lidí. V souvislosti s tímto přesunem by se v Přerově mohly objevit investice až za jednu miliardu korun,“ uvedl Petr Vrána, primátor Přerova. 

Další jednotky do Přerova? 

Podle dobře informovaného zdroje, se kterým redaktoři REJ.cz mluvili, by měl do Přerova přijít vedle „dronařů“ z Prostějova také logistický útvar z Lipníku nad Bečvou, a to v řádech vyšších stovek vojáků. Nejdříve dočasně, armáda však uvažuje o možnosti stabilního setrvání.

Jak se rejdakci podařilo zjistit, na Přerovské letiště by se mohlo buď dočasně, nebo na trvalo přesunout také Centrum leteckého výcviku z Pardubic s kompletním personálem.  

Přesuny dalších útvarů z Lipníku a Pardubic do Přerova zatím nechce vedení magistrátu statutárního města komentovat. Primátor Petr Vrána pouze uvedl, že v současné době vede intenzivní jednání se všemi zainteresovanými stranami. "Je možné, že se letiště v Přerově dočká už brzy nebývalého oživení, přijdou sem velké investice a já věřím, že část z vojáků se u nás na stálo usadí, což vítáme,“ dodal Vrána. 

V Přerově sloužily tisíce vojáků

Nyní na přerovském letišti má právo hospodařit státní podnik LOM Praha. Částečně prostory využívá také vojenská policie a celníci, kteří zde provozují i střelnici.

Kdysi bývalo letiště významným zaměstnavatelem celého regionu, sloužily zde tisíce vojáků. Působili zde například stíhací piloti, kteří se v 90. letech přesunuli do Čáslavi.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Hlas pro náš kraj
INZERCE
Auto _ Kubíček