Cizí odpad se do Prostějova svážet nebude! FCC ustoupila tlaku veřejnosti

Podpisová akce, kterou organizoval Spolek na ochranu životního prostředí AJDONY za podpory koalice Na rovinu! a Prostějovských Pirátů měla úspěch! Občané dali jasně najevo svůj nesouhlas se svážením x tisíc tun odpadů do Prostějova. Linka na zpracování tuhého alternativního paliva pro spalovny měla stát v areálu bývalé Vitany, blízko bytové zástavby.

Foto:: Ilustrační obrázek

"Záměr vybudovat linku byl podporován jak vedením města, tak většinou prostějovských zastupitelů. Projekt, který do městské zástavby rozhodně nepatří, se naštěstí podařilo odvrátit," informoval zastupitel Petr Ošťádal z koalice Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení).

Pod petici se podepsalo přes 3 tisíce občanů! FCC díky tlaku veřejnosti od záměru odstoupila. "Je vidět, že názor veřejnosti má velký vliv a že občanům není lhostejné, v jakém prostředí budou žít. Děkujeme všem, kteří připojili pod petici svůj podpis a dali jasně najevo svůj názor. Zvláštní poděkování patří dobrovolníkům, kteří ve svém volném čase sbírali podpisy a také těm, kteří byli ochotni udělat ve své provozovně podpisové místo. Nesmírně si toho vážíme," konstatovala za Spolek AJDONY Jana Jílková. 

"Odstoupení od záměru vybudovat uprostřed Prostějova linku na výrobu tuhého alternativního paliva z odpadů je dobrá zpráva pro všechny Prostějovany. Hrozba vzniku dalšího zdroje znečištění a hluku je minulostí. Velké poděkování patří všem, kteří se pod petici podepsali. Je povzbuzující, že se lidé dokázali postavit tak masivně proti byznysu, který do města nepatří. O to víc bije do očí nezodpovědné rozhodnutí současné koalice ANO, ODS, Pévéčko a SPD vystoupit z krajského projektu likvidace odpadů. Lhůta, kdy obce musí vyřešit otázku zpracování odpadů a splnění zákonných požadavků na recyklaci běží a spěje ke konci. Prostějov na rozdíl od většiny obcí v kraji problém vyřešený nemá a s největší pravděpodobností mít nebude. Sázka současného vedení na soukromý byznys je hazard. Odpady jsou strategická surovina. Krajský projekt je řešením, které zvolily rozumné reprezentace obcí v kraji. Jak známo projekt se slibně rozjíždí a na půl miliardovou investici již získal dotaci 100 milionů Kč. Jak chce řešit odpady vedení města Prostějova není známo. Halasné proklamace o tzv. levných řešeních vzaly za své," řekl zastupitel Aleš Matyášek z koalice Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení).

"Město bohužel své plány na nakládání s odpady sděluje velmi obecně a následně se o záměru dozvídáme až téměř ve fázi projektu," uzavřel Petr Ošťádal.

Více o podpisové akci a celém projektu zde:

zveřejnění záměru:

http://prostejovnarovinu.cz/3463/linka-na-zpracovani-odpadu-200-metru-od-bytovych-domu/

tisková zpráva Na rovinu!:

http://prostejovnarovinu.cz/3535/tiskova-zprava-petice-proti-vybudovani-linky-na-zpracovani-odpadu/

vyjádření Olomouckého kraje:

http://prostejovnarovinu.cz/3570/olomoucky-kraj-linka-ma-vyznamny-vliv-na-zivotni-prostredi/



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Hlas pro náš kraj
INZERCE
Auto _ Kubíček