Pět stovek hasičů mělo krušnou noc. Živel řádil i tam, kde ještě odstraňovali škody z minulé bouřky

Dvě stě šedesát zásahů museli zvládnout hasiči v souvislosti se silnými bouřkami, které prolétly Olomouckým krajem v neděli vpodvečer a v noci. Do terénu na základě stovek oznámení na operační středisko opět vyjely desítky jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Tentokrát přívalové srážky zasáhly nejvíce okres Prostějov (152) a znovu potrápily také Přerovsko (48), kde přitom od poloviny minulého týdne ještě odstraňovali následky předchozích bleskových povodní.

Foto: HZS Olomouckého kraje

O to náročnější situace na místě panovala. Z preventivních důvodů musel být evakuován dětský tábor v Dolních Nětčicích. Ve spolupráci s místními dobrovolnými hasiči bylo 42 dětí a 8 dospělých transportováno do místního kulturního domu.

"Na operačním středisku jsme přijali během neděle stovky oznámení, zaměstnaly nás nejen bouřky, ale od rána jsme vyjížděli na Jesenicku a Šumpersku také kvůli silnému větru. Operační technici museli hovory vyhodnotit a poté v terénu koordinovat desítky jednotek. V akci jich bylo více než 120, což je téměř 500 hasičů. Na některých místech pracujeme ještě i nyní," uvedla tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Po bouřkách hasiči ve 115 případech odstraňovali stromy z komunikací, domů, automobilů i z železniční trati. Ve 49 případech museli odčerpat vodu ze zatopených podjezdů, komunikací, sklepů i rodinných domů a na mnoho míst instalovali preventivně pytle s pískem. "Řešili jsme poškozené střechy, čistili jsme koryta toků, propustky i kanalizační vpusti od naplavenin," doplnila Lucie Balážová s tím, že tato činnost se týkala 69 případů.

Například v Hrušce museli hasiči vytahovat auto z koryta toku, v Osece nad Bečvou jiný uvízlý vůz vytahovali z bahna. Poškozené střechy zajistili provizorně například na budově školy v Plumlově nebo na objektech ve Vincencově, Dřevnovicích, Čelčicích či v Prostějově. V Lobodicích dokonce vichr ponoíčil střechu kostela, kterou pak hasiči zabezpečili. V Němčicích nad Hanou spadl strom na auto. 

Velmi náročná byla situace pro jednotky především na Přerovsku, kde se přehnaly přívalové bouřky již ve středu a ve čtvrtek. V těchto místech se po celý víkend likvidovaly následky bleskové povodně, takže další bouřky situaci ještě zkomplikovaly.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit