Švábi, štíři, želvy, hadi... Pevnost poznání láká na plazy, obojživelníky i kuriózní exotický hmyz

O víkendu 6. a 7. dubna je v Pevnosti poznání k vidění na pět desítek nejrůznějších druhů bezobratlých, plazů a obojživelníků. Akce s názvem Odpudiví nebo kouzelní je určena pro širokou veřejnost a je zdarma v rámci běžného vstupného do interaktivního centra Univerzity Palackého.

Foto: Pevnost poznání / Adam Mráček

Vedle ukázek živých zvířat, mimo jiné také několika druhů švábů, štírů či sklípkanů, se zde společně debatuje o chovatelství, teraristice a herpetologii.

Nechybí ani entomologové, kteří představují různé metody terénního výzkumu. Odborníci z České společnosti pro ochranu netopýrů návštěvníky seznámí také s jedinými létajícími savci a smyslem jejich ochrany. Kromě zvířat se mohou lidé těšit i na vědecko-expediční přednášky a doprovodný program v laboratoři, vědecké dílně i interaktivních expozicích. Speciálně pro děti jsou zde nachystané tematické malování na obličej a tetování technikou airbrush.

Víkendový program v expozicích Pevnosti poznání je otevřený od 10:00 do 17:00.

Živá voda

Zoologové Pavel Javůrek a Miroslav Vaverka představí na 50 druhů nejrůznějších bezobratlých, plazů a obojživelníků.

Rozum v hrsti

Entomologové Michal Motyka a Dominik Kusý odhalí veřejnosti bohaté sbírky zaměřené na diverzitu brouků. Obsahují velké množství čeledí, včetně nejstarších, které jsou na Zemi více než 300 milionů let, největší brouky na světě, či brouky v jantaru starém 99 milionů let.

Největším lákadlem pak budou chovné kolonie světlušky větší, na kterých probíhá jejich aktuální výzkum.

Pro návštěvníky bude připravena expozice metod sběru hmyzu. Od jednodušších metod jako je například exhaustor či smýkač až po například malaiseho pasti. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet také prosívání zeminy, nebo různé metody sběru a lovu hmyzu.

Světlo a tma

Členové České společnosti pro ochranu netopýrů (www.ceson.org) nás seznámí s jedinými létajícími savci a smyslem jejich ochrany

Přednášky pro veřejnost

neděle 7. 4. | 14:00 | Vietnam křížem krážem (Mgr. Richard Kabelka)

Těžko najdete někde jinde takovou proměnlivost krajiny, než jaká je ve Vietnamu. Bohužel většina přirozeného prostředí na jeho území byla nenávratně zničena. Na motorce míháte plantáže kaučukovníků, kávovníku, kešu, nekonečná rýžoviště. Tropické deštné a opadavé lesy jsou tak pouze za odměnu, ale vězte, že stojí za to. Přijďte se dozvědět něco více o přírodě a životu nejen v přírodní džungli, ale i té betonové.

neděle 7. 4. | 15:30 | Vyprahlý svět Izraele a Jordánska (Mgr. Richard Kabelka)

Místa, kde se voda ztrácí ve vádích a břehy omývají vlny Rudého nebo ještě slanějšího Mrtvého moře. Avšak i v takovýchto nehostinných podmínkách lze nalézt život. Jak vypadá setkání s jedním z nejjedovatějších tvorů světa i vodními melouny v poušti? Během této výpravy se připravte na mnohá překvapení.

 

Foto: Pevnost poznání

Foto: Pevnost poznání / Adam Mráček

Foto: Pevnost poznání / Adam Mráček

Foto: Pevnost poznání / Adam Mráček




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit