Antilopy po dlouhé pauze vyrazily ven. Samice se hned pustily do ostrých soubojů o místo v hierarchii

Oryx jihoafrický je nádherná antilopa, které se v olomoucké zoo výborně daří. Včera se jejich stádo poprvé po dlouhé zimní pauze podívalo do venkovního výběhu. Mláďata, narozená v zimovišti, tak viděla přírodu úplně oprvé. Samice antilop se ihned pustily do ostrých soubojů.

Foto: Zoo Olomouc

Oryxové v zimovišti několik měsíců čekali, až se oteplí a budou moci být po zimě vypuštěni ven. "Letošní stádo bylo vypuštěno včera. Ačkoliv se nejedná o snadný proces, zvířata se mohou splašit, a musí se počínat nadmíru obezřetně, vše proběhlo bez jakýchkoliv potíží," uvádí zooložka Libuše Veselá. "Dnes stádo skýtá pohled na klidná zvířata, která si užívají jarních slunečných dnů. V sezóně 2023 jsme tedy do výběhu vypustili 1 samce, 15 samic a 5 mláďat. Při vypouštění celého stáda do výběhu a krátce po něm samice mezi sebou bojují o společenské postavení ve skupině – vytvářejí si společenský žebříček – hierarchii. Ve volné přírodě mezi sebou bojují i samci,“ dodává Libuše Veselá.

Olomoucká zahrada chová oryxe jihoafrického od roku 1973 a za celou dobu chovu zde došlo k 334 porodům. Patří proto k nejúspěšnějším chovatelům oryxů v Evropě. Několik oryxů, kteří se stali základem stáda, získala v 70. letech přímo z oblasti jejich přirozeného výskytu z Namibie, podkud je spolu s množstvím dalších zvířat přivezl slavný cestovatel, lovec a zoolog Josef Vágner

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit