Zrekonstruovaná hřbitovní brána míří do celostátního kola soutěže Památka roku!

Shodla se na tom krajská sekce Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, která v tomto týdnu zasedala v Prostějově.

Foto zdroj: prostejov.eu

„Náplní schůzky byla mimo jiné i diskuse nad soutěží Památkou roku. Námi nominovaná brána postupuje z krajského kola do celostátního. Komise zasedala za přítomnosti ředitele NPÚ Olomouc Františka Chupíka a zástupkyně kraje z odboru památkové péče Miluše Sedláčkové. Jsem ráda, že se kolegům v Prostějově líbilo, navštívili reprezentativní prostory radnice i věž. Pevně věřím, že budeme důstojně reprezentovat i v celostátním kole,“ uvedla 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová.

„Vstupní brána a přilehlé objekty hřbitova v ulici Brněnská v Prostějově prošly rozsáhlou opravou spočívající v rekonstrukci samotné brány městského hřbitova, přilehlých zdí, domu správce hřbitova a zvonice. Dále v rekonstrukci vnějšího pláště a navazující nutné vnitřní úpravy včetně nového napojení na dešťovou kanalizaci,“ popsal nedávno detaily renovace památky náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Realizace rekonstrukce brány a zvonice zvyšuje celkovou atraktivnost nemovité památky, představuje pokračování v neustálé obnově a zajištění kvalitní údržby celého areálu hřbitova, který je místem odpočinku i významných prostějovských osobností (Jiřího Wolkera, Ondřeje Přikryla, Karla a Karly Vojáčkových, nachází se zde hrobka rodiny Wichterlových, Rolných atd.).

Město se tímto snaží navazovat i na dílo původního hřbitovního správce Františka Havránka.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit