Kraj chystá proměnu dětských domovů

Hejtmanství odstartovalo proces, jehož cílem je transformace dětských domovů s ústavní a ochrannou výchovou. Z velkých budov se mají děti a mládež rozejít do menších bytových jednotek nebo domů a snáze se tak zapojit do společnosti. Krajští radní už schválili první příslušné smlouvy. Změny se budou týkat osmi zařízení, jež patří mezi příspěvkové organizace Olomouckého kraje.

Foto zdroj: olkraj.cz

„Praxe je dnes taková, že například pro jídlo si děti v domovech chodí s tácky – podobně jako ve školní jídelně. Po transformaci by si měly společně s vychovateli potraviny samy nakupovat, vařit, uklízet a dělat všechno tak jako v běžné domácnosti,“ vysvětlil Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství.

Půjde o podobný model, jaký olomoucké hejtmanství praktikovalo už v sociálních službách, kdy klienty z ústavů rozdělilo do domácností po celém kraji. V případě dětí a mládeže vzniknou menší pracovní skupiny, které budou posuzovat situaci v jednotlivých zařízeních i regionech tak, aby všechno probíhalo účelně a plynule.

„Inspirujeme se Pardubickým krajem, kde taková transformace úspěšně běží. Jsme ale teprve na začátku – musíme zajistit organizaci celého projektu, jeho financování a pracovat budeme samozřejmě i na hledání vhodných nemovitostí, kam by se mladší i starší děti mohly s vychovateli přestěhovat,“ dodává radní Jakubec.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit