V Dobrochově obnovují krajinu. Teď za to obec získala zlato v prestižní evropské soutěži

Lokální biocentrum s rybníky, výsadba původních odrůd stromů nebo přírodní odhlučnění ruchu z blízké dálnice. Také za to získala obec Dobrochov v soutěži Entente Florale Europe zlaté ocenění. V maďarském Balatonfüredu ho zástupci obce převzali koncem září.

Foto zdroj: olkraj.cz

„Do Maďarska od nás vyjel doslova plný autobus. Jsme pyšní na to, že jsme ocenění získali,“ uvedl Miloslav Kříž, starosta obce Dobrochov.

Do soutěže se přihlásilo celkem devět měst a obcí ze šesti evropských zemí - z České republiky, Německa, Rakouska, Maďarska, Irska a Belgie. Odborná porota, složena zejména ze zahradních architektů, během roku všechna místa objížděla a hodnotila je. V Dobrochově mimo jiné ocenila zapojení zahradních architektů a dalších odborníků.

„Prezentaci jsme nepodcenili. Komisi jsme informovali o tom, co děláme, a zapojili jsme také naše občany. Obnovujeme bažiny, mokřady, vysazujeme aleje či remízky, ale například i keře, kde se může schovat zvěř. Také jsme vysadili několik alejí původních odrůd stromů. Rád to popisuji jako návrat přírody zpět do krajiny,“ řekl starosta.

Účast obce v soutěži podpořil Olomoucký kraj. Na úhradu nákladů přispěl Dobrochovským 300 000 korun.

„Těší mě, že obec Dobrochov uspěla na evropské úrovni. Ostatně to, že dlouhodobě dělají smysluplnou práci, dokazuje i jejich ocenění v krajském kole Vesnice roku, kdy před třemi lety získali Zelenou stuhu právě za péči o zeleň a životní prostředí,“ doplnil radní pro oblast životního prostředí Martin Šmída.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit