V Prostějově vznikne první zcela nové biocentrum

V návaznosti na dříve zpracovanou krajinářskou studii město nyní nechalo zpracovat projektovou dokumentaci na vůbec první nové prvky územního systému ekologické stability v Prostějově. Nově budou vysázené skupiny domácích druhů stromů a keřů podobné remízkům a otevřených lučních trávníků se solitérními stromy. Vysazeny budou například javory, lípy, duby, jeřáby, kaliny, lísky nebo třeba hlohy.

Foto zdroj: Rozvíjíme Prostějov

Tato projektová dokumentace zpracovává území od bývalé cihelny až po Žešovský rybníček. V tomto území převládá orná půda, která je kvůli absenci krajinné zeleně velmi nestabilní. Cílem navržených opatření je snížení prašnosti, větrné a vodní eroze, zvýšení přirozené schopnosti zadržování srážek, podpora biodiverzity a v neposlední řadě zvýšení možnosti rekreace v příměstské krajině. Důležitá je také adaptace na probíhající klimatické změny a jejich průvodní jevy.

Realizace tohoto biocentra a část biokoridoru je naplánována na příští rok 2023 na podzim. Cenový odhad je pro tuto chvíli 10 milionů korun, z čehož velkou část pokryjí dotace.

Toto biocentrum je pouze jedním z mnoha prvků tzv. Územního systému ekologické stability (ÚSES), který v ideálním případě tvoří zelenou síť v krajině. Ta slouží zejména pro pochyb a život zvířat.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit