Hasiči stabilizovali poškozené zdi po včerejším výbuchu v Olšanech

Čtyři jednotky hasičů se speciální technikou dnes pokračovaly v odklízení sutin v Olšanech u Prostějova, které zůstaly po výbuchu rodinného domu. Na místě probíhaly vyšetřovací a dokumentační práce. Na konzultaci byl znovu povolán statik, se kterým se doladil postup při stabilizaci obou poškozených sousedních budov. Při pondělním výbuchu zemřel majitel domu, další tři lidé byli zraněni.

Foto zdroj: hzscr.cz

S odklízením sutin pomáhal traktorbagr ze Záchranného útvaru v Hlučíně a další těžká technika. Některé části trosek však bylo nutné odklízet ručně, což zajistilo pětadvacet profesionálních i místních dobrovolných hasičů. Na místě zásahu byli také specialisti na stabilizaci budov, kteří měli za úkol technicky zabezpečit štítovou zeď jednoho ze sousedních domů. Hasiči-lezci z Prostějova a Olomouce pak rozřezali a odstranili části krovů poškozeného objektu tak, aby neohrožovaly okolí.


"Naši vyšetřovatelé ve spolupráci s kriminalisty odebrali při ohledání na místě zásahu elementy plynového potrubí a spotřebičů, které nyní podrobí další expertíze. Nyní můžeme potvrdit, že se jednalo o výbuch zemního plynu. Přesnou příčinu a okolnosti události stále šetříme," uvedli na twitteru hasiči.


Po celou dobu zásahu hlídaly poničené stavební konstrukce a jejich pohyb inklinometry. Práce v sutinách a poblíž poškozených staveb je pro hasiče nebezpečná. Čidla reagují na odchylky a okamžitě na změnu upozorní.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit