Prostějov má mistra republiky v letecké akrobacii

Mladý letecký akrobat Tomáš Michálek z Aeroklubu Josefa Františka Prostějov dosáhl vynikajícího úspěchu na letošním mistrovství ČR v letecké akrobacii bezmotorových letadel v kategorii Intermediate, které proběhlo na letišti ve Zbraslavicích – získal na něm zlato a stal se tak mistrem republiky.

Foto zdroj: prostejov.eu

Sympatický 22-letý Tomáš, studující obor „Dopravní pilot“ na Žilinské univerzitě, nám k tomu řekl:

Samotné mistrovství republiky bylo pro mě pěkným dramatem. Letěly se celkem 4 disciplíny. Po první jsem byl na prvním místě s náskokem několika desítek bodů. Druhá se mi už tak nepovedla a bylo z toho třetí místo v průběžném hodnocení, ale bohužel s vysokou ztrátou cca sto bodů. Třetí jsem opět vyhrál, ale bodový rozdíl na druhé místo jsem snížil jen nepatrně. Ve čtvrté disciplíně – tajné sestavě – jsem startoval až jako úplně poslední pilot z celého mistrovství. Viděl jsem, jak kluci přede mnou v letěných sestavách nic moc nepokazili. Když jsem seděl těsně před startem v kabině a pomocníci mi „zapřahali“ vlečné lano od motorového letounu, najednou to na mě jaksi padlo. Je to čtvrté mistrovství republiky, kterého se účastním. Mám dva bronzy, jedno stříbro a teď to zlato zase nebude? Ztráta sto bodů sem, sto bodů tam, jdu do toho! Naplno! A v takovém odhodlání jsem celou akrobatickou sestavu odlétal, co to šlo - jak se mezi akrobaty říká - „na krev“. Hned po přistání mi kluci blahopřáli a já věděl – vyšlo to! Smazal jsem 100 bodů a vyhrál! Mezi závodníky panují velmi dobré vztahy a tak mi kluci s humorem popisovali, jak ke každé mé akrobatické figuře říkali – tak, teď to nedotočí, teď mu to spadne po křídle, teď to nevybere do směru – no, a ono furt nic!

Jinak letošní sezóna byla opět ve znamení covidové nejistoty. Řada závodů, které dříve probíhaly pravidelně každým rokem, se letos nekonala. Neproběhl tak například můj oblíbený závod Pohár Moravy v Kyjově. A když už se nějaký konal – jako např. nová akrobatická soutěž „Brněnský kotól“ pořádaná Aeroklubem Brno-Medlánky, tak mi zase covid spolužáka z vysoké školy a z toho vyplývající karanténa zabránily v účasti. Některé závody jsem musel vynechat kvůli létání ve škole v Žilině, kde jsme díky covidu ve skluzu ve výcviku. Letos jsem se kromě mistrovství České republiky účastnil tedy pouze akrobatického závodu dvoučlenných posádek konaném také ve Zbraslavicích, ve kterém jsme s Víťou Čtvrtníčkem z Kyjova skončili na pěkném třetím místě.


A konají se v bezmotorové letecké akrobacii i mezinárodní soutěže?

Ano, letos to bylo mistrovství světa v Polsku, příští rok má být v červenci ve Francii. Mohl jsem se zúčastnit již i letošního mistrovství, ale k tomu je nutné se nejdříve přeškolit na závodní akrobatický speciál, na kterém se mistrovství létá – větroň MDM-1 Fox - a na něm se před závody ještě řádně „rozlétat“. Je to nejen finančně, ale hlavně organizačně a časově náročné. Dát dohromady zapůjčení letadla, instruktorův a svůj volný čas se mi letos, bohužel, nepovedlo. Letošní jaro jsem musel dát přednost leteckému výcviku na vysoké škole.

Co se týká peněz, chtěl bych touto cestou poděkovat městu Prostějovu za dotaci, kterou jsem obdržel. Jsem za ni velmi rád a věřím, že svými výsledky dělám našemu městu dobré jméno.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit