Martin Hájek: Regionální historie posiluje patriotismus

Martin Hájek je historik, katalogizátor ve Vědecké knihovně v Olomouci a místopředseda Spolku za staré Vrahovice, který před patnácti lety spolu s přáteli založil. Za posledních sedm let napsal na Wikipedii přes 200 článků. Řada z nich se týká Prostějova, Vrahovic, zdejších míst a osobností veřejného života.

Martin Hájek

Kdo z nás by si dokázal v dnešní době představit hledání na internetu bez Wikipediie? Tato unikátní encyklopedie dosahuje přes 51,7 milionu článků ve 307 různých jazycích a v únoru 2014 dosáhla 18 miliard zobrazení stránek a téměř 500 milionů jedinečných návštěvníků měsíčně. Její význam pro informovanost a vzdělávání lidí po celém světě je nezpochybitelný. 

Kdy jste se rozhodl, že budete přispívat do wikipedie a co Vás k tomu vedlo?

Jako každý uživatel internetu občas googlím nějaké informace a většinou na mě jako první vyskočí nějaký článek na wikipedii. Někdy bývá kvalitně zpracovaný, jindy méně, ale často slouží jako základní zdroj k jakémukoliv tématu. Je potřeba k nim ale přistupovat velmi obezřetně a kriticky. Občas se mi stalo, že jsem v článcích viděl nějaký překlep nebo faktografickou chybu, a tak jsem ji opravil. Od toho už byl jen krok k větším úpravám a k zakládání nových článků.

Kolik článků a na jaká témata jste doposud na wiki publikoval?

Celkem už jich je 219. Témat je celá řada, založil jsem třeba články o některých významných historicích. Hodně mě zajímaly hlavně prostějovské reálie nebo osobnosti, které se narodily v Prostějově nebo jsou nějak spjaté s Prostějovem.

Jakým způsobem se dostáváte k informacím, které chcete zveřejňovat? Pátráte například i v archivech?

Většinou pátrám v seriozních elektronických zdrojích, pokud jich nemám dostatek, dohledávám podklady v knihách a tisku. K významným osobnostem je možné najít např. nekrology v odborném i běžném periodickém tisku. Archivy jsem zatím nevyužíval.


Foto zdroj: prostejov.eu

Proč se tomu vlastně ve svém volném čase věnujete? Děláte to nezištně nebo jsou za to vypláceny nějaké odměny?

Jak už jsem říkal, wikipedie je hodně využívaný zdroj pro rychlé vyhledávání základních informací a zorientování se v tématu. Proto mám jako uživatel zájem na tom, aby tyto informace byly kvalitní, dobře napsané a s dohledatelnými zdroji. Snažím se přispět svou troškou do mlýna podobně jako tisíce dalších lidí u nás. Volného času moc nemám, a pokud ano, tak se ho snažím trávit s přáteli nebo v přírodě. Úpravám wikipedie se tak věnuji, když je špatné počasí, jsem nemocný nebo nemůžu ven. V tomto ohledu byla „doba korony“ dobrou příležitostí napsat pár článků. Jinak je to dobrovolnická činnost a nikdo za to žádné odměny nebere. Někdo rád rybaří, jiný hraje šachy, někdo chodí na fotbal. Jiného zase baví psaní.

Jaké nejvýznamnější informace jste na wikipedii publikoval?

Asi nejvíc jsem hrdý na článek o Vrahovicích, který jsem dlouhodobě vylepšoval. Byla to taková postupná mravenčí práce. Hodně jsem rozšířil a vylepšil i článek o Prostějovu, ale ten má stále hodně nedostatků.

Kdybyste měl vybrat tři nejdůležitější historická místa Prostějova jaká by to byla a proč?

V Prostějově je spousta krásných a zajímavých staveb, takže je těžké vytvořit z nich nějaký žebříček. Za sebe bych asi jmenoval Národní dům, novou radnici a Kovaříkovu vilu.


Foto ilustrační.

Kdybyste měl vybrat tři nejdůležitější historické osobnosti Prostějova jaké by to byly a proč?

Tady ten výběr bude možná ještě těžší. Z Prostějova pochází mnoho osobností, které hrály významnou roli v českých dějinách, kultuře, vědě. Mnoho z nich je dnes již zapomenuto, protože byly spojeny spíše s židovským a německojazyčným prostředím. Nejvýznamnějšími osobnostmi Prostějova jsou asi Jiří Wolker, který je známý spíše v českém prostředí, a Otto Wichterle a Edmund Husserl, kteří dosáhli celosvětového významu.

Vidíte nějaký prostor pro zlepšení co se týká infrastruktury, péči o památky, životní prostředí a kulturu?

Prostějov je hezké město, ale stále je co vylepšovat. Všechno je ale záležitost peněz a město musí zvažovat, co jsou jeho priority. Osobně mi vadí, že se velké prostředky vyhazují na nesmysly, jakými jsou např. marketingové smlouvy, a tyto peníze pak mohou chybět při opravách a budování. Ale to by bylo asi na delší povídání.

Jaké další příspěvky plánujete v nejbližší době publikovat?

Dokud bude alespoň trochu hezké počasí, chtěl bych trávit víc času venku. Takže psaní wikipedie si nechám na dobu, až se ochladí a bude pošmourno. Nějaké nápady už mám, ale prozatím si je nechám pro sebe. Prozradím jen, že se bude opět jednat o osobnosti spjaté s Prostějovem a některé prostějovské reálie.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit