Cesta k józe: Příběh Ivy Kučerové, která inspiruje druhé na cestě k vnitřní harmonii

Iva Kučerová, certifikovaná lektorka jógy a zakládající členka spolku Útulna pro duši a tělo v Bedihošti, sdílí svůj příběh, jak se dostala k józe, co ji na této prastaré praxi oslovilo a jakým způsobem vede své lekce, které jsou zaměřeny na zdravý pohyb a harmonii těla i mysli.

Jóga se sama o sobě nemění, mění se naše potřeby a životní styl. Foto: Ilustrační obrázek

Jak jste se poprvé dostala k józe a co vás na ní zaujalo nejvíce?

Na konci sedmdesátých let, když mi bylo kolem dvaceti let, se mi do ruky dostala snad jediná dostupná kniha o józe od André Van Lysebetha. Tehdy šlo o moderní pojetí hathajógy bez sektářských prvků. Hathajóga pro mě znamenala pohyb v souladu s dechem a pozorování sama sebe, což mě okamžitě oslovilo.

Jaká byla vaše cesta od prvního setkání s jógou až k rozhodnutí, že se jí budete věnovat profesionálně?

Začínala jsem jako samouk, ale později jsem začala navštěvovat skupinové lekce v Jogaklubu v Prostějově. Pod vedením lektorů jsem se dostala k hlubšímu sebepoznání a byla jsem natolik nadšená, že jsem nakonec začala sama vést lekce. Jógu jsem nikdy nechtěla učit jako "guru," vždy jsem měla pokoru k tomu, že se stále učím.

Kde jste získávala praxi a školení, které vás dovedlo až k vedení vlastních jógových lekcí?

Měla jsem štěstí na skvělé učitele, jak české, tak zahraniční. Absolvovala jsem mnoho seminářů, které mi pomohly získat základ pro dobrého lektora. V lekcích se nesnažím si „zacvičit sama pro sebe,“ ale sleduji potřeby ostatních a pomáhám jim růst.

Jak dlouho cvičíte jógu v útulně a proč právě zde?

Jógu v Útulně cvičím od jejího založení v roce 2019. Je velmi dobře vybavená jógovými pomůckami, cvičí se v malém počtu a hlavně má jedinečnou atmosféru.

Máte nějaké konkrétní jógové styly nebo techniky, na které se ve své praxi zaměřujete?

Po dvaceti letech praxe propojuji různé styly jako hathajógu, jin jógu, dynamické techniky, meditace a čchi-kung. Zaměřuji se na zdravý pohyb, zlepšení držení těla a relaxaci. Jóga pro mě není jen o cvičení, ale i o propojení těla a mysli, což pak pomáhá i v každodenním životě.

Jaká je podle vás největší výzva při výuce jógy a práci s různými skupinami lidí?

Každá lekce je jiná. Připravuji si plán, ale často ho přizpůsobuji potřebám účastníků. Větší kolektiv je výzva, zatímco menší lekce umožňují individuálnější přístup. Speciální místo mají v mém srdci lekce se seniorkami, jejich vděčnost a aktivní přístup k životu jsou inspirující.

Jak se podle vás jóga mění v dnešní době a jak na ni reagují moderní lidé?

Jóga se sama o sobě nemění, mění se naše potřeby a životní styl. Moderní lidé čelí stresu a hledají způsoby, jak se uklidnit. Jóga, tanec nebo vědomý pohyb jsou cestami k vnitřnímu klidu. Stačí jen mít pevnou vůli a trpělivost.

Jaké máte plány do budoucna v oblasti jógy? Chystáte nějaké nové projekty nebo formáty lekcí?

Nemám konkrétní plány, nechávám věci přirozeně plynout. Mou radostí je vidět spokojené a rozzářené účastníky na konci každé lekce, a to mi stačí.

Iviny lekce jógy v Bedihošti probíhají vždy ve čtvrtek od 18:30 v délce 90 minut. Více o jógových lekcích v Bedihošti najdete ZDE



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček