František Jura: Klíčová je bezpečnost, volný čas a důstojný život seniorů

Úspěšný prostějovský primátor František Jura chce velkou důvěru voličů proměnit v silnější hlas svého regionu v Praze. Uchází se o křeslo v Senátu za volební obvod tvořený Prostějovskem, Konickem, Tovačovskem a Kojetínskem. Na rozdíl od jiných kandidátů vyrazil přímo za lidmi. Objíždí obce, ptá se jejich obyvatel na každodenní starosti a rozdává propagační materiály. Už tak navštívil polovinu ze 111 obcí, ve kterých mu lidé budou moci dát svůj hlas.

František Jura se v ulicích měst a obcí zajímá o názory, nápady nebo problémy občanů. Foto: fj

Nedá nám to nezeptat se, jak se cítíte na venkově? 

Já jsem na vesnici jako doma, pocházím z obce Hrubčice na Prostějovsku. Vyrostl jsem na venkově, chodil tam do školy, začal hrát fotbal a stal se také dobrovolným hasičem. Před mnoha lety byste mě našli i na zdejších metalových zábavách, protože já hard rock a metal miluju a atmosféra všech těch venkovských akcí je skvělá. Teprve v dospělosti jsem začal pracovat v Prostějově a stěhoval jsem se tam ještě později. Moc rád se na venkov vracím, ať už za prací na chalupě, fandit kamarádům na fotbalových zápasech nebo plnit úkoly šéfa integrovaného záchranného systému na Prostějovsku. V samotné kampani je to moc dobrá zkušenost. Nejsem typ člověka, který by jenom shlížel z billboardů, zajímají mě starosti obyčejných lidí z celého regionu. Rád si s každým podám ruku a zeptám se ho, jak se mu daří. Každý politik se má zajímat, co se děje v jeho volebním obvodu. 

Co považujete za nejdůležitější témata, kterým se chcete věnovat? 

Mým celoživotním tématem je sport, většinu profesního života jsem strávil v ozbrojených sborech a posledních šest let vedu město Prostějov. Už šest let stojím v čele Integrovaného záchranného systému celého regionu. Tato témata, tedy bezpečnost, využití volného času a veřejná správa jako služba našim občanům se sama nabízejí. Konkrétním cílem je například vybudování nové hasičské stanice a základny zdravotnické záchranné služby na Brněnské ulici, kterou doplní nový nájezd na dálnici ve směru na Olomouc. Obojí potřebujeme, aby tyto složky mohly rychleji a kvalitněji pomáhat lidem v nouzi z celého regionu.

K těmto tématům bych přidal ještě jedno další, které se prolíná celou mou prací pro statutární město, a tím je kvalita života našich seniorů. Je nutné, abychom brali vážně stárnutí naší populace a budovali dostatečné kapacity pro seniory. Potřebujeme pro ně terénní služby, pobytové služby a pro jejich rodiny odlehčovací služby. Už dnes je velký problém najít volné kapacity v současných domovech seniorů a bude to čím dál těžší. Proto chci toto téma vnést do veřejné debaty. Mluvíme o důstojných životních podmínkách pro občany, kteří už společnosti svůj díl práce odvedli a nyní jsou závislí na nás. Musíme se o ně postarat, protože nikdo jiný to za nás neudělá. 

Chystáte se v případě úspěchu v senátních volbách odejít z prostějovské radnice? 

Od začátku říkám, že spojení primátora a senátora považuji za velmi vhodné. Z Prostějova tedy rozhodně neuteču. Hlasování v Senátu probíhá jen několik dní v měsíci, zbytek je práce ve výborech. To bez problémů zvládnu. Už dnes jako primátor do Prahy několikrát měsíčně jezdím, takže by to nebyla žádná velká změna. A všem lidem v Prostějově, kteří mi dali ve volbách obrovskou důvěru chci vzkázat, že je nehodlám zklamat a někam odcházet. V případě úspěchu ve volbách zůstanu primátorem a budu za naše město a celý volební obvod bojovat také v Praze.




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj


INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček